Повернення до християнської моралі

Українська Греко-Католицька Церква, незмінно залишаючись на позиціях державницьких та державотворчих, продовжує здійснювати своє покликання, співпрацюючи з органами державної влади, несучи світло Божественних одкровень та будучи відкритою для діалогу та співпраці.

Нещодавно у Брюховичах відбулася вісімдесят дев'ята сесія Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні. Головною темою зібрання наших єпископів було: «Душпастирство у нових реаліях адміністративної реформи і децентралізації».

Запрошені доповідачі ділилися з єпископами думками та напрацюваннями про досвід співпраці з об’єднаними територіальними громадами у сферах освіти, культури та соціального служіння на засадах християнських цінностей.

Отож, 29 листопада 2021 р. Б., з благословення правлячого єпископа Бучацької єпархії УГКЦ, Владики Димитрія Григорака, ЧСВВ, учасники-доповідачі конференції зустрілися з духовенством та очільниками й представниками ОТГ, які створені й функціонують на теренах Бучацької єпархії УГКЦ.

Звісно, майбутнє Церкви і країни залежить від, належним чином організованих, процесів освіти й виховання наших дітей. А, зокрема, у першій доповіді йшлося про труднощі й перешкоди у справі викладання у школі предмету «Християнська етика». За 30 років викладання предмет став потужною складовою духовного та національного виховання українців. Християнське виховання є всебічним та гармонійним розвитком особистості. Наші моральні та духовні надбання є суттєвими. Християнська етика відповідає нашій національній ментальності, культурі. Вона, власне, виховує високу моральну культуру у наших дітях. Проте, бачимо реальні загрози втрати всього того, що було напрацьовано й надбано. І навчальні кабінети, і навчальні бази, і велика кількість педагогів-фахівців стають не потрібними, адже з усіх навчально-виховних програм, які зараз пропонуються сучасній школі, жодна не покликана прививати дітям християнські цінності. Проте, ще не все втрачено, «коридор можливостей» ще відкритий, - можемо ініціювати напрацювання та прийняття програм, які навчили б наших дітей і основ християнської духовності, і моральних засад християнства. І у цьому має якомога активнішу позицію займати громадське суспільство, а очільники й управлінський апарат ОТГ мають впливати на ці процеси.

Маємо кризу демографічну, медичну, духовну, бачимо кризу світоглядних вартостей. 4570 тисяч українців виїхали у цьому році з України, - це удар по майбутньому Держави. Потребуємо благословення Господнього, розуміючи неможливість розбудови високодуховного та високоморального суспільства без фундаментальних принципів існування людини.

У вступі до Конституції зазначено, що, приймаючи основний закон Держави, депутати усвідомлювали свою відповідальність перед Богом. Це вже було визнанням Бога. Проте, у іншій статті зазначено, що Церква відокремлена від Держави. І така правова колізія ніяк не сприяє утвердженню й плеканню християнських соціальних програм Держави.

Наступний доповідач торкнувся питання просування гендерної ідеології у всіх сферах життя українського суспільства. ЛГБТ-ідеологія популяризується через ЗМІ та інтернет-ресурси. Водночас під жорстку цензуру підпадають дописи та висловлювання тих українців, які обстоюють традиційні сімейні та родинні зв’язки, протестуючи проти узаконення викривлень та збочень у площині людської статевості та сексуальності. Марші ЛГБТ-спільнот стають нормою, - більше того: державна політика зараз спрямована на толерацію та пошанування поглядів секс-меншин. Тенденції очевидні: інтегруючись у євро-вимір, ми зустрічаємось з ліберальними та відверто богопротивними віяннями, а нашій владі зовсім не йдеться про духовне здоров’я нації. Як приклад: зараз державна компанія «Держкіно» фінансує фільм «Мій юний принц». Героєм фільму є юнак з нетрадиційною сексуальною орієнтацією. У той же час у фільмі представлено і християнські елементи: молитва, ікони, розп’яття.

Нетрадиційна сексуальна орієнтація нав’язується та пропонується через освітні програми, конференції, форуми. У ВИШах відкриваються кафедри гендерної ідеології.

Готується законодавча база щодо недопустимості публічної критики ЛГБТ-ідеології аж до стягнення штрафів та позбавлення волі. Такі законопроєкти будуть розглядатися у Верховній Раді України. Отож, суспільство змушують мовчати та бути терплячим до богопротивних поглядів та бажань абсолютної його меншості.

Через різноманітні фонди у вигляді грантових надходжень до України приходять фінанси, які сприяють та розбудовують ідеологію та «культуру» секс-меншин. Нашу молодь псують, а чиновників «купують» в обмін на їхню мовчазну угоду щодо популяризації та толерації гомосексуалізму та інших проявів нетрадиційних секс-орієнтацій.

Все це й інше подається як норма, як щось природне. У той же час українське суспільство, занурене у соціальні негаразди, усієї руйнівної сили гендерної ідеології не зауважує.

Насамкінець доповідач закликав представників ОТГ не бути байдужими та сприяти формуванню та плеканню християнських цінностей у середовищі наших місцевих громад. Місцева влада разом з духовенством та освітянами спроможні протистояти новітнім викликам та стояти в обороні традиційних сімейних стосунків.

Наприкінці конференції владика Димитрій подякував усім учасникам та слухачам зібрання і висловив сподівання, що висвітлені й озвучені проблеми та виклики мотивуватимуть та поглиблюватимуть й надалі співпрацю Церкви та місцевих територіальних громад. Адже лише повернення та плекання християнської моралі гарантуватиме нам, Богом благословенне, добре майбутнє для нашої Батьківщини та її народу.

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

Повернення до християнської моралі https://buchacheparchy.org.ua/images/2021/021221/002.jpeg#joomlaImage://local-images/2021/021221/002.jpeg?width=1151&height=768 Super User