«Молитва змінює тих, за кого ми молимось», - Владика Димитрій

11 грудня 2021 р. Б., Владика Димитрій Григорак, ЧСВВ - єпарх Бучацький відвідав парафію Введення в храм Пресвятої Богородиці в с. Увисла, з нагоди 125-ї річниці побудови церкви.

Звертаючись до вірних у недільній проповіді, єпископ сказав: «Розважуюючи про доброго самарянина, ми бачимо, що Господь говорить правду про себе і про людину. Показує нам, якою має людина в задумі нашого Бога. Самаряни, це сусіди - вороги супроти юдеїв. Господь цією притчею показує, хто для кого є ближній. І, майже сам, відповідає, що це той, хто чинить всім добро. Це і є головна ілюстрація Нового Завіту».

Далі Владика Димитрій повчав: «Як любити ворогів? В жодній релігії світу немає такого прощення ворогам, як у християн. В теперішній час, коли наша Держава є в стані війни, нам не є просто любити ворогів. Заклик Церкви - молитися і постити за ворогів, які нас атакують і переслідують. Молитва щира змінює стан нашої душі, але і змінює тих, за кого ми молимось. «Немає потужнішої зброї в світі ніж молитва об'єднаного народу»,- свого часу сказав колись філіппінський кардинал Зін. Погляньмо на нашу історію, був час, коли ми не мали нічого, тільки віру в Бога. Саме ця віра дала нашому народові те, чого ми ніколи не мали: самостійну Державу, потужну Армію, Українську Греко-Католицьку Церкву по цілому світі. Це все вистраждано нашими батьками, а ми це маємо мужньо відстояти і свідчити про Бога своїм життям щодня».

На прикладі українських святих, зокрема Священномученика Йосафата, вороги якого теж навернулися до правдивої Церкви, а також Блаженного Владики Миколая Чарнецького, погляд якого в тюрмі змінив серце жорстокого капітана НКВД, єпарх Бучацький заохочував вірних до прощення і любові: «Сила прощення, через яку діє Бог, робить великі чуда з тими, які спершу були здобиччю в руках злого духа. Слово Боже, яке сьогодні до нас є сказане у притчі про милосердного самарянина, - це прощення, любов до ближніх і навіть до ворогів. Коли ми живемо у ненависті, ми падаємо вниз. Перший етап нашого падіння є байдужість, потім заздрість і третій ненависть. Але, завдяки Божій ласці, ми можемо піднятися і жити, як вчить Ісус Христос. Перший крок до підняття - побачити ближнього, його потребу. Другий - змилосердитися, і третій - зупинитися і зробити людині добро. Любити потрібно так, щоб не пошкодити ні іншим, ні собі. Жиймо так, щоб ми почули Слова Господа: «Увійди, дитино, в радість пана свого»».

Також владика Димитрій привітав громаду з святом: «Вітаю Вас з 125 - річчям побудови Вашого прекрасного храму. Багато років назад саме цю церкву будували Ваші предки для себе, своїх дітей, внуків і наступних поколінь. Це є місце, де Господь перемінює нас, вчить, як нам жити. Церква - це духовна лічниця для кожного з нас. Якщо ми дозволимо Богові нас перемінити, то і світ довкола нас буде мінятися на краще».

Цього ж дня єпископ освятив парафіяльний дім та катехитичний клас в с. Увисла.

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

«Молитва змінює тих, за кого ми молимось», - Владика Димитрій https://buchacheparchy.org.ua/images/2021/141221/002.jpg#joomlaImage://local-images/2021/141221/002.jpg?width=1024&height=768 Super User