Подячне слово Владики Дмитра з нагоди 10-ї річниці архиєрейської хіротонії

Слава Ісусу Христу!

Ваша святосте, наш Патріарше Святославе, високопреосвященні і преосвященні Владики, високопреподобний отче протоігумене, преподобні і всечесні отці, преподобні сестри, вельмишановні представники влади, дорогі брати і сестри. 

Сьогодні ми відзначаємо два 10-річні ювілеї: 10 років тому Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви блажніший Патріарх Святослав здійснив свою першу єпископську хіротонію. Ця подія відбулася 18 вересня 2011 р. Б. в Чорткові в цьому храмі. Від того часу за 10 років наш Патріарх хіротонізував 17 єпископів для нашої Церкви як в Україні, так і на поселеннях, оскільки наша помісна Східна Католицька Церква є помісною і водночас глобальною Церквою і є присутньою в різних країнах світу.

Служіння єпископа є життєво необхідним для існування Церкви. Тому свячення нових єпископів має велике значення для будівництва Церкви – таїнственного Тіла Христового. Саме через Єпископа  Господь передає священство священникам-пресвітерам через яких навчає, освячує і управляє Божим народом.

«Де Єпископ – там Церква», слова св. Ігнатія Антіохійського. Тому в часи переслідувань вороги Церкви в першу чергу намагалися ув’язнити й фізично усунути єпископів. Але у всі часи поневірянь Церква завжди виходила переможницею, хоча й ціною страждань своїх синів і дочок.

В похмурі часи войовничого атеїзму саме завдяки жертвенному служінню в умовах жорстоких переслідувань наших героїв того часу – єпископів і священиків – наш народ зберіг віру в Бога, і Бог зберіг народ – вивів з неволі та дав свободу Церкві і державі. Ті темні часи відійшли в небуття і за 30 років свободи молодому поколінню Українців важко уявити собі, як можна було когось переслідувати за віру в Бога. Сьогодні є нові виклики, і досить серйозні, як для держави, так і для Церкви. Агресія на Сході України, наступ гендерної ідеології, наступ на сім’ю, корупція, пандемія коронавірусу, матеріальні проблеми і труднощі. Водночас є безліч рекомендацій і порад як рятуватися і реагувати на поточні проблеми. В сучасному швидкоплинному і мінливому світі прискорюється процес змін, з’являються все нові виклики, яких раніше людство не знало. Часто такі, які ведуть до глобальних трагедій, які несуть загрозу самому існуванню людини як істоти, які усувають мораль, відкидають віру. Всі ці голоси пропонують людині буцімто свободу і щастя, але ціною усунення з законів держави, освіти, з усіх сфер суспільного життя і свідомості людини Бога та моральних цінностей, які базуються на вічних законах, які дав людині Творець. Сучасна людина розгублена і вагається: де правда, а де фейк, де добро, а де зло, кого слухати, кому довіряти, за ким йти?! Як вгадати, який голос з тих мільйонів голосів є голос, який не обманює - є голосом правди і справжнього добра для людини?! Як вгадати?! Але не треба вгадувати! Достатньо взяти до рук книгу життя – Святе Письмо – Боже Слово, яке завжди актуальне і звернути увагу на слова Бога-Отця «Це Син Мій Улюблений —Його слухайтеся!» (Марка 9). Слова Отця звернені до кожного з нас, вони вказують нам на Божого Сина. За Ним маємо йти, Його слухати. Господь Ісусу Христос є невидимим главою Церкви – свого містичного тіла, яку Він провадить через тих, кого вибрав для цієї місії. Хто вас слухає – Мене слухає» - сказав Господь своїм апостолам, через яких передав їхнім наступникам Свою владу навчати, освячувати і управляти. Тому служіння єпископа-надзвичайно велика відповідальність перед Богом і Божим народом, але водночас і безмежна Божа благодать, якою наділяє людину Господь під час Святої Тайни Священства і те, що їй недостає, доповнює. Саме таким чином Господь будує і веде свою Церкву, дає справжнє життя і перемінює цей світ у Своє Царство.

Цей день є також 10-річним ювілеєм і для мене: 10 років тому я отримав єпископські свячення з рук блаженного Святослава. Тому цей день для мене, в першу чергу, є днем подяки Господу. Я дякую також і моїм співсятителям – високопреосвященному митрополиту Василію Семенюку і преосвященному Владиці Софрону Мудрому, ЧСВВ, який відійшов у вічність і сьогодні також молиться за нас. І в особливий спосіб висловлюю слова вдячності  моєму святителеві – Блаженнішому Святославу, з яким ми нині святкуємо наш 10-ти річний ювілей. Ваше Блаженство, хай та Божа благодать, яку щодень зсилає через Вас Господь на наш нарід і Церкву помножується в душах наших священників і вірних і перемінює Україну. І ми знаємо, і в цьому абсолютно впевненні – кермо корабля нашої Церква – в надійних патріарших руках, через які Господь неухильно веде Церкву крізь бурхливі води нашого часу до тихої пристані спасіння.

Нашому Патріархові, блаженнішому Святославу, високопреосвященному митрополиту кир Василію, і високопреосвященним митрополитам нашим Кир Ігорю і Кир Володимиру, всім преосвященним єпископам нашим, всім священикам, монахам і монахиням, нашій владі, всім нашим вірним, всьому нашому боголюбивому Українському народу і всім християнам хай сотворить Господь многіїі і благії літа.

Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ
єпископ Бучацький

18 вересня 2021 р. Б.

Подячне слово Владики Дмитра з нагоди 10-ї річниці архиєрейської хіротонії https://buchacheparchy.org.ua/images/2021/19092102.jpg#joomlaImage://local-images/2021/19092102.jpg?width=1200&height=900 Super User