9 липня 2009 року у Львові розпочався 37-ий З’їзд Генеральних секретарів Єпископських Конференцій Європи, який триватиме до 13 липня. Учасниками зустрічі є близько тридцяти п’яти осіб з понад тридцяти країн Європи. Нашу країну представляють Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, та Владика Мар’ян Бучек, Секретар Конференції Римо-Католицьких Єпископів України.

У перший день для учасників з’їзду було проведено презентацію УГКЦ в історичному, адміністративному та статистичному вимірах, яку підготували працівники УКУ, а також було представлено історію і сучасність міста Львова. У п’ятницю і суботу відбуватимуться робочі засідання, які складатимуться із семи сесій. На першій із словами привітання до учасників зустрічі звернуться Блаженніший Любомир, Глава УГКЦ, Архиєпископ Іван Юркович, Апостольський Нунцій в Україні та Архиєпископ Мечислав Мокшицький, Митрополит Львівський РКЦ в Україні.

 У п’ятницю о 18.00 учасники з’їзду відслужать Літургію у Катедральному соборі Успіня Пресвятої Богородиці РКЦ в Україні, а у неділю о 10.00 – в Архикатедральному соборі Святого Юра УГКЦ. Крім того у неділю вони відвідають Філософсько-богословський факультет УКУ та Львівську духовну семінарію, а також матимуть зустріч з мером Львова Андрієм Садовим.

Як зазначив у коментарі для Департаменту інформації УГКЦ Владика Богдан, Генеральні секретарі Єпископських Конференцій Європи зустрічаються раз на рік у різних країнах для обговорення тих чи інших нагальних проблем, які стоять перед Католицькою Церквою у Європі. «Зустріч в Україні має два завдання: провести цьогорічне робоче засідання, де обговорити актуальні питання життя Церкви, а також краще пізнати Українську Греко-Католицьку та Римо-Католицьку Церкви, їхні відносини з іншими Церквами, присутніми в Україні та державною владою», – сказав Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

Серед головних тем, які будуть обговорені, є питання життя і місії священиків. «Сподіваємося, що зможемо поділитися своїм досвідом священичої формації, адже у нашій Церкві цей рік є проголошений Роком християнського покликання з особливим наголосом на священичому покликанні. Цю тему ми також активно обговорюємо і розпрацьовуємо на засіданнях нашого Синоду Єпископів. Рівно ж будемо раді зачерпнути поради наших гостей у справі навчання та виховання майбутніх священиків», – сказав Владика Богдан. При цьому він зазначив, що під час засідань планується підняти питання душпастирської опіки вірних УГКЦ, які перебувають на заробітках у різних європейських країнах. «Хочемо представити духовні потреби наших емігрантів і говорити про можливість служіння для них у тому числі й одружених священиків», – розповів Владика Богдан (Дзюрах).

Департамент інформації УГКЦ

 

Генеральні секретарі Єпископських Конференцій Європи обговорять питання життя і місії священиків https://buchacheparchy.org.ua/ Super User