Що маємо знати про храм і богослужіння? Запитання і відповіді щодо Таїнств Хрещення і Миропомазання

  • Для чого дитину кладуть при дверях під час воцерковлення?

            У молитві над матір’ю у сороковий день після народження дитини приписано дітей чоловічої статі вносити у святилище зі словами: «Нині відпускаєш раба Твого, Владико…». Завершує обряд воцерковлення «поставлення» воцерковленого перед дверима вівтаря. Тепер, коли хрестять майже завжди немовлят, прийнявся звичай класти дитину на долівку перед царськими дверима, однак деякі священики не схвалюють такого буквального виконання припису требника, тому просять хресного батька стати перед царськими дверима, тримаючи дитину на руках.

  • Що символізує білий одяг (крижмо) в Таїнстві Хрещення? Що робити з крижмом після хрещення дитини?

Білий одяг, що в нього священик одягає новохрещеного, - це знак духовної чистоти, яку він отримав при хрещенні, і нагадування про обов’язок жити гідно й по-християнськи. Кажуть, що білий одяг символізує душу людини, чисту від усякого гріха.

Оскільки крижмо не освячене, то церковних приписів щодо його подальшого використання немає. Зазвичай з цього полотна шили одяг для дитини. Існують різноманітні народні звичаї, які стосуються «крижма», часом пов’язані із забобонами, у які християнам не припустимо вірити.

  • Чи зберігати свічки, що їх тримали при хрещенні восприємники? У яких випадках можна їх використовувати?

Свічки, які використовували при хрещенні, як і крижмо, можна зберігати як памятку про Таїнство Хрещення. Однак якогось особливого релігійного призначення ці свічки не мають, оскільки їх не освячували тому немає причини використовувати їх у якийсь особливий спосіб. У народі можуть існувати різні звичаї, пов’язані із хрестильними свічками, однак їх можна дотримуватися лише у тому випадку, коли вони не суперечать християнській вірі.

  • Для чого новохрещеному одягають на шию хрест?

Хоч у сучасному чині хрещення нічого не сказано про хрестильний хрест, однак давній і поширений усюди звичай велить одягати його на шию новохрещеного. Хрест нагадує про те, що християнин має взяти його на свої рамена і йти за Христом (див. Мт 16, 24). Перед хрещенням священик заздалегідь освячує хрестик, який дає дитині після обряду хрещення. Цей хрестик прийнято завжди носити на собі.

Хрест, як і кожну освячену річ, треба використовувати лише за призначенням і уникати ситуацій, у яких він може бути зневажений. Якщо так сталося, що хрестик випадково загубився, то потрібно придбати новий і освятити його в храмі.

о.  Мирослав Думич , доктор літургійного богослов’я

Що маємо знати про храм і богослужіння? Запитання і відповіді щодо Таїнств Хрещення і Миропомазання https://buchacheparchy.org.ua/ Super User