Інструкція щодо організації Архиєрейської Божественної Літургії в місцях паломництва та при інших урочистостях

  1. Час і місце проведення

· День тижня.

Якщо Божественна Літургія має відбутись в неділю, то найкраще організовувати її на 10-12 год. Якщо ж Літургія планується на седмичні дні, то тут потрібно врахувати можливість присутності більшої кількості вірних, оскільки це переважно робочі дні мирян. Тому в такі дні Літургія може організовуватися і після обіду.

· Храм.

Оптимально урочистості проводити у великих храмах або у храмах з великим подвір’ям. Також прийнятним є проведення Літургій надворі. Для цього необхідно подбати про монтування підвищення з накриттям для облаштування повноцінного Святилища. Але слід подбати про широкі, пологі  та зручні сходи до нього, з огляду на те, що по них будуть іти процесії та священнослужителі в ризах.

  1. Необхідні речі для облаштування Святилища.

Квадратний (рівносторонній) Престіл: на ньому Семисвічник або дві лампади (такі, щоб не задувалися вітром) по боках, обруси, антимінс, ілитон, губка, напрестольний хрест (ручний), запрестольний хрест, рипіди, Святе Євангеліє, подушка під служебник.

Проскомидійник: обруси, дві лампади, хрест на ніжці, достатня кількість чаш (йдеться про чаші, які будуть переноситись на Престіл; інші ) і дискосів на ніжці, ілитонів червоного (принаймні три), рушничків червоного кольору (згідно кількості чаш), ложиць, дискосів без ніжки (згідно кількості чаш). Також має бути приготована посудина для Теплоти (посудина має бути достатніх розмірів, щоб наповнити всі чаші Теплотою), копіє.

Для Божественної Літургії слід підготувати червоне вино, свіжі великі просфори для служіння Чину Проскомидії.

Також у Святилищі має бути приготоване Горне Сідалище та бічні крісла в достатній кількості.

Дві кадильниці та ладан належної якості.

Також слід звернути увагу на облаштування Святилища іконами. Принаймні, обов’язково мають бути поставлені дві великі намісні ікони (при можливості, краще чотири ікони) та запрестольна ікона храмового празника. Намісні ікони мають стояти на відстані принаймні 2 метра від краю підвищення та незадалеко одна від одної.

Спереду у підніжжі підвищення приготовляється достатня кількість столів, покрита обрусами та ілитонами для приготування на них чаш з вином і посудин з частицями. Частиці для причастя мирян мають бути приготовані заздалегідь у посудинах достойного вигляду. Також потрібно подбати про ковшики для наповнення чаш частицями. Для доброї обслуги цих столів слід заздалегідь призначити достатню кількість ієреїв чи дияконів. Розпочинати наповнювати чаші для причастя вірних можна відразу після Анафори. На цих столах мають бути рушнички, дискоси та ложиці в достатній кількості. 

Для причастя Крові священнослужителів слід підготувати окремі столи з достатньо наповненими Чашами. Про всяк випадок можна підготувати додаткові збанки достойного вигляду, в яких буде освячено вино. На цих столах мають бути приготовані рушнички для причастя священнослужителів.

· Подбати про озвучення, а по можливості і телебіми.

Слід подбати про якісне озвучення. Практика показує, що стаціонарного храмового озвучення буває недостатньо. Тому варто забезпечити додаткове озвучення як всередині храму, так і назовні. Під час Божественної Літургії рекомендується використовувати якомога більше кабельних мікрофонів, оскільки радіомікрофони дуже часто дають збій (фонять, невчасно сідає батарея, ловлять радіохвилі мобільних телефонів, FM станцій, недостатня потужність і т.д.). Використання радіомікрофонів рекомендується лише в крайній необхідності, коли з кабельним мікрофоном немає доступу до певних місць у Святилищі, в храмі чи надворі.

Щодо кількості мікрофонів та їх розташування є наступні рекомендації:

На Престолі слід поставити 4 мікрофони по одному з кожного боку. Щоб уникнути зайвих переміщень прислуги по Святилищі кожен священнослужитель для виголосу нехай підходить до Престолу.

Також слід поставити два мікрофони на штативах на солеї перед іконостасом для дияконів.

Дуже важливо гарно та якісно озвучити хор (3-4 мікрофони).

Використання телебімів при великій кількості вірних є дуже практичним та зручним моментом. По-перше, вони допомагають мирянам брати активнішу участь у Богослуження. По-друге, всі вірні не підходять до переду та не скупчуються на одному місці.

· Завчасне попередження про проведення Богослуження.

Інформування щодо проведення такого роду Богослужень та паломництв необхідно проводити щонайменше за пів року до того. Оскільки дуже важливо, щоб якомога більша кількість вірних взяла участь у таких духовних заходах. А це дуже часто потягає за собою вирішення різних організаційних питань: виготовлення закордонного паспорта, візи, планування відпусток чи вихідних з місця праці, замовлення квитків, оренда транспорту, резервування готелів, тощо.

· Доїзд і паркінг. Харчування.

Оргкомітету слід також подбати про достатнє інформування щодо найзручніших варіантів доїзду, розміщення та місць паркування транспорту. Для цього необхідно виготовити буклети з картами і схемами та завчасно їх розіслати. На схемах потрібно вказати пункти, де віряни можуть отримати питну воду (пляшки з водою об’ємом 0,5-1л.), харчування, туалети. Таких пунктів має бути приготована достатня кількість в різних місцях, щоб не творилася тиснява і можна було швидко та зручно обслужити присутніх. Варто  також подбати про достатню кількість смітників.

  1. Літургія

· Список запрошених єпископів і священиків та їх розміщення при Престолі.

· Прислуга, два диякони, еклезіарх.

· Місце одягання духовенства, формування процесії, вхід і вихід з храму,  сповідь, спільне фото.

· Місця для VIP гостей.

· Хор.

· Всі деталі обговорити з церемоніймейстером завчасно.

Хрест процесійний і ручний.

Рипіди.

Кирії (воскові ДОВГІ свічки на них і стрічки для прикрашення).

Чаші ( достатня кількість ), ложечки, дискоси, достатня кількість

рушничків та

ілитонів ( червоні).

Орлеці.

Євангеліє.

Дві кадильниці ( ладан, вугілля).

Ризи для прислуги.

Частиці (достатня кількість просфор),

червоне вино.

Збанок і рушник для вмивання рук.

Пуфік (крісло БЕЗ СПИНКИ) для Патріарха.

Примикирій ( велика і висока свічка з підставкою)

Посудина для теплоти

Губка.

· Святе Причастя. Заздалегідь обговорити як буде проходити причастя духовенства і вірних. Практика останніх Літургій показує що добре є коли двоє єпископів іде причащати священиків Пресвятого Тіла відразу після роздроблення Агнця. До причастя Крові священики приступають самі. Єпископи, запричащавши священиків, причащаються самі.

3.Гості, преса, привітання.

· Розміщенням запрошених гостей має займатися відповідальна особа, яка завчасу готує списки, місця для них.

· Для преси відвести місце і поставити відповідального за них. В особливий спосіб наголосити на відповідному одязі журналістів.

· Під час Святої Літургії заборонити єпископам і священикам у ризах фотографувати.

· Для зйомки у святилищі призначити одного відео оператора і одного фотографа.

· Для журналістів зробити прес-конференцію.

· Визначити осіб та  їх по черговість у виголошенні промов.

(Проповідь, привітання офіційних осіб та подячне слово).

·Особисті привітання, нагородження грамотами і т.д. робити в часі обіду.

Літургійна патріарша комісія УГКЦ

Інструкція щодо організації Архиєрейської Божественної Літургії в місцях паломництва та при інших урочистостя https://buchacheparchy.org.ua/ Super User