Вечір пам’яті ісповідників віри УГКЦ:патріарха Йосипа Сліпого, Блаженного свщмч.єпископа Григорія Хомишина, єпископа Якова Тимчука, ЧСВВ відбувся в Будинку культури ім.Катерини Рубчакової 23 грудня 2012р.Б.в м. Чорткові.

Цікаві та змістовні доповіді для присутніх приготували: протосинкел Бучацької єпархії о. в. Заболотний,студенти Чортківської Дяківсько-катехитичної Академії, директор районного краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України  п.Я. Чорпіта та родичка вл.Я. Тимчука п.Марія із м. Заліщики. Між доповідями майстерно були виконані твори М.М. Вербицького народним аматорським хором «Благовіст» храму Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії,керівник хору  п. Л. Хомишин. Дмитрик Майданик молитовно наситив душі присутніх, виконаши пісню Наталії Стець «Отче наш», а також своїм співом милував учасників вечора хор «Доместик» ЧДКА ,керівник хору бр.Іван Андрухів.

 «Сьогодні ми розважаємо над цими  постаттями , щоб ще більше набратись сили  від  велетнів українського духу, завдяки яким ми живемо»,наголосив о.В. Заболотний. Він же розкрив слухачам,  що означало для патріарха Йосипа бути ісповідником віри, вірним Христові і Його церкві. «Йосип Сліпий не зважав на ціну, яку  Йому доводилось за це платити. Бути ісповідником означало для Нього бути в’язнем Христа .Таке  прагнення було добровільне, бо все приймав з покорою, з любові до Бога. Живий ,по- духу, єпископ звертається сьогодні до нас з проханням продовжити його справу, творити  живу церкву.  Завдяки Йому ми тепер її маємо в нових  сучасних умовах життя, потрібно тільки наповнити її добрими справами, щоб кожна християнська душа не була забута».

Про владику Григорія Хомишина цікаві доповіді приготували студенти ЧДКА,чиє імя насить їхня Академія. Студенти зворушуюче розповідали про всі переслідування владики Хомишина ,наводячи дані архіву, повідомляли про кількість допитів, які пережив єпископ, будучи ув’язненим тодішньою безбожницькою владою.  Біля ЧДКА височіє пам’ятник вл. Г. Хомишина, який є не тільки даром для студентів, а й для всіх жителів міста, які знають і цінують історичну пам'ять нашої церкви.  «Проаналізувавши життя ми бачимо ,що перед нами правдивий  борець за віру Христову та мир на землі -Блаженний Священномученик єпископ Григорій Хомишин ,якого Святійший отець Іван Павло ll підніс до лику Блаженних в 2001 р. Б.»-наголосили доповідачі.

Для чортківчан вечір пам’яті ісповідників віри мимоволі став і вечором спогадів ,бо багато присутніх у залі ще пам’ятали про владику Якова ТимчукаЧСВВ та його рідного брата Єроніма ТимчукаЧСВВ. Напевно немає такої вулиці в місті ,якою б не ходив владика,відвідуючи із духовною послугою своїх вірних, –згадували ті ,які особисто Його знали.»Про його  арешт, за те, що на підписав православіє пам’ятають , після якого все одно ревно працював над спасінням своїх духовних дітей, що теж поневірялись через переслідування. «Довго Він ніде не затримувався, а переїжджав по багатьох селах і містах Тернопільської та Івано-Франківської областей. Причиною Його такого духовного, якби можна так висловитись, "кочування", був постійний нагляд і переслідування кадебистів та інших людей сумнівної волі. Неодноразово єпископа ловили і затримували. Але щира і правдива любов до Бога усе перемагала і допомагала в молитвах і служінні нести прославу Богу, добро Церкві та її вірним. Єпископ твердо вірив і надіявся на кращі часи для Христової Церкви, її пастви і стада»-наголосили доповідачі п. Яромир Чорпіта та п. Марія,родичка о.Я Тимчука ЧСВВ(Більше про життя вл. Я. Тимчука можна дізнатися тут…)

Вкінці владика Дмитро Григорак ,правлячий Архиєрей Бучацької єпархії подякував всім, хто підготував цей  вечір пам’яті, присвячений ісповідникам віри та заохочував всіх присутніх вдивлятися в ці святі постаті  з вірою і надією,  творячи любов поміж християнами,щоб в тих умовах і в тому часі, в якому ми є, бути правдивими свідками Христа і Його церкви.

Правдиві свідки Христа та Його Церкви https://buchacheparchy.org.ua/ Super User