У Києві на початку вересня проходила конференція  щодо залучення  фахівців з біоетики за збереження життя.   Проведення цих заходів є вкрай необхідним, оскільки нависла загроза як для родин, так і для суспільства у зв’язку із зменшенням народжуваності. Для того, щоб сім’я зреалізувала себе в своєму найціннішому християнському покликанні  народжувати дітей, вона насамперед повинна відчувати   необхідність   жити  з Богом.

З благословення Апостольського адміністратора Бучацької єпархії всесвітлішого  отця Дмитра Григорака 19 вересня в нашій парафії церкви Успіння Пресвятої Діви Марії у Борщеві було проведено захід “За збереження життя”. Професор, лікар-хірург, християнин-католик Антун  Лісєц з Хорватії, який має великий досвіт співпраці  з церквами,  зустрівся  з десятикласниками та вчителями     першої і третьої борщівських шкіл, студентами та викладачами коледжу і ліцею, лікарями-гінекологами. Різні захворювання      у  дівчат і молодих жінок  виникають через   нехристиянський спосіб життя: куріння, вживання алкоголю, наркотиків, використання контрацепції, недотримання дошлюбної цнотливості, ранні аборти. А це є не що інше, як геноцид нації.  Неприятелі суспільної моралі, пропагуючи контрацептичні  засоби,  шкодять здоров’ю жінки.   Аморальне життя молоді призводить до розповсюдження венеричних та інфекційних захворювань. Чи не тому катастрофічно зростає захворюваність   СНІДом, злоякісними пухлинами.     Контрацепція не є вирішенням проблем. Церква б’є на сполох і нагадує, що медицина ще не все вирішує. Християнський спосіб життя захищає кожного, особливо збереження дошлюбної цнотливості. Свята церква нагадує, що кожна людина створена за образом і подібністю Божою. Тож шануйте себе, бо всяка контрацепція — це своєрідний аборт, вбивство новозачатої людини, що є великим гріхом в очах Божих.

 

Професор у своїх лекціях звернув увагу на християнське виховання молоді, викладання християської етики у навчальних закладах, на відповідності програми і підручників.

Щоб не стати жертвами фальшивої пропаганди, слід жити за законами Божими. За   словами професора, не дітей слід боятися, а гріха. Зайвої дитини ніколи не буває. Для кожної Бог має свій план опіки, благословення і захисту.  Президент Буш, отримавши інформацію  про нездоровий спосіб життя дітей, видав указ про викладання в школах цнотливості.  Пам’ятаймо, що міжнародні ділки  цигарками і наркотиками не лише роблять людей залежними, але й     хворими.  А тому потрібно вести належний спосіб життя, правильно харчуватися, відпочивати, і взагалі, звіряти свої вчинки з совістю. Обов’язок кожної свідомої людини — дбати про те, щоб оточуючі  якомога більше поважали моральні цінності. Слід щодня дякувати Богові за дароване життя, оберігати його. А діти мають бути  вдячними батькам за те, що вони дали їм можливість побачити усю красу Господнього світу.

Саме на цьому й наголошував професор, виступаючи у навчальних закладах, лікарні нашого міста. І до його думки, сподіваюся, багато молоді і дорослих обов’язково прислухається.

о. Богдан БОДНАР,
парох храму Успіння Пресвятої Діви Марії (УГКЦ), 2008 р.Б.

Християнська духовність як основа розвитку України https://buchacheparchy.org.ua/ Super User