Заклик Господа і Його доручення проповідувати і ширити Благовість є завжди актуальні, але в сучасний час набувають особливої вагомості...

Так, 14 вересня, в неділю, в Парафіяльному храмі Покрову Пресвятої Богородиці села Базар, Чортківського р-н., Тернопільської обл., відбулось величне духовне торжество, неординарна подія - перенесення мощей священномученика Йосафата Кунцевича Архієпископа Полоцького і блаженної Йосафати Гордашевської  співзасновниці  згромадження сестер Служебниць Непорочної Діви Марії. Така подія вважається, воістину величною для села.

Місцеві парафіяни завдячують тому величному дарунку Владиці Мирославу Марусину та сестрі Домініці Славуті, СНДМ, які передали ці мощі через о. Андрія Євчука, вихідця з села Базар, що зараз перебуває на навчальних студіях у Римі.

 

Той святковий  день в селі зібрав значну кількість священнослужителів, на чолі з Апостольським Адміністратором Бучацької Єпархії УГКЦ о.Дмитром Григораком, ЧСВВ та сестер монахинь: сестри Служебниці Непорочної Діви Марії, сестри Йосафатки, які і передали мощі своїх святих Покровителів, а також сестри Пресвятої родини та сестри Мироносиці.

Усі глибоко шановані гості, парафіяни на святі відчували особливо теплу, духовну турботу в особі місцевого пароха о. Ігоря Ракочого.

Підготовка до свята розпочалася дев'ятиденним Молебнем до двох святих, що закінчився у суботу. В суботу сестри Служебниці Непорочної Діви Марії та сестри Йосафатки зустрілися з дітьми та парафіянами села Базар і розповіли про життя своїх святих. Суботній вечір закінчився переглядом документальних фільмів про життя священномученика Йосафата та преподобної Йосафати Гордашевської.

Недільне торжество розпочалося святковою Утренею та Божественною Літургією, яку очолив Апостольський Адміністратор Бучацької Єпархії. Після відправи процесія з усіма присутніми рушила дорогою на край села, де були передані мощі святих: свщмч. Йосафата Кунцевича Архієпископа Полоцького і блаженної Йосафати Гордашевської.

Люди зробили живий коридор по обидві сторони дороги і мали можливість з глибоким трепетом в душах доторкнутись до мощей святих.

Далі мощі процесійно були перенесені до парафіяльної церкви, де було відслужено молебень до священномученика Йосафата і блаженної Йосафати Гордашевської і отримано повний відпуст з нагоди цього торжества.

 

Тож нехай священномученик Йосафат Кунцевич і блаженна Йосафата Гордашевська, мощі яких будуть зберігатися в парафіяльному храмі с. Базар, нагадують всім вірним про обов'язок кожного наслідувати Христа - Спасителя світу. Нехай всемилостивий Господь за молитвами Пресвятої Богородиці зішле свої ласки на всіх учасників перенесення святих мощей, Ісус Христос нехай провадить їх в світлі Божих знань, Дух Святий хай освітить їм добру дорогу, а священномученик Йосафат і блаженна Йосафата нехай стануть добрим прикладом життя.

Федорик Іван
cтудент IV курсу ІФТА
(виходець с. Базар)

Історично-духовна подія в житті парафіян с. Базар. https://buchacheparchy.org.ua/ Super User