З нагоди 20-річчя виходу з підпілля Української Греко-Католицької Церкви до її Глави – Верховного Архиєпископа Києво-Галицького кардинала Любомира звернувся з листом Голова Конференції Римо-Католицьких єпископів України Архиєпископ-Митрополит Львівський Мечислав Мокшицький. Про це 3 вересня повідомило радіо Ватикан.

У листі, серед іншого, сказано: «Розділяємо радість святкувань 20-ліття легалізації Греко-Католицької Церкви в Україні. За часів переслідування і гонінь греко-католицьке духовенство, монашество і миряни, які залишилися вірними Апостольському Престолу, постійно знаходили духовну опіку в поодиноких діючих храмах латинського обряду. Символом твердині віри стала для них Львівська катедра Успіння Пресвятої Діви Марії, де католики двох традицій – західної і східної разом молилися під час Богослужінь, а в ризниці греко-католицькі священики підпільно сповідали своїх вірних, святили паски та Йорданську воду за юліанським церковним календарем. Також костели у Східному Поділлі послужили довголітнім пристановищем для багатьох підпільних греко-католицьких ієреїв і монахів, з числа яких були висвячені нові єпископи для Української Греко-Католицької Церкви».

В РКЦ наголошують на важливості того, що в ті важкі десятиліття була відсутність міжнаціональних і міжобрядових протистоянь та взаємних підозр і недовіри, усюди відчувалася вселенськість Католицької Церкви.

У листі сказано, що великою радістю стало рішення Ватикану про відновлення структур Католицької Церкви в Україні та піднесення до кардинальської гідності Архиєпископа Львівського для вірних латинського обряду Мар’яна Яворського і Верховного Архиєпископа УГКЦ Любомира Гузара.

У листі виокремлена тема стосунків між польським і українським народами. У ньому акцентується на значимості візиту в Україну 2001 року Папи Івана Павла ІІ, який у Львові проголосив нових блаженних та закликав тоді польський і український народи простити один одному за заподіяні кривди та разом будувати добросусідські взаємини. Те ж саме нагадав і Папа Бенедикт ХVI під час візитів ad limina римо-католицьких і греко-католицьких єпископів України.

«Практичному втіленню цих закликів у повсякденне життя духовенства, чернецтва і мирян покликані сприяти започатковані спільні зустрічі й Конференції Синоду єпископів УГКЦ і Конференції Римо-Католицьких єпископів України. Згадуючи нині у своїх молитвах Свідків Віри та всіх тих, хто боровся за легалізацію Греко-Католицької Церкви в Україні, будьмо гідними їхнього подвигу», – сказано у листі Голови Конференції Римо-Католицьких єпископів України.

www.risu.org.ua

Духовенство РКЦ в Україні привітало УГКЦ із 20-літтям виходу з підпілля https://buchacheparchy.org.ua/ Super User