4 серпня Католицька Церква відзначала 150-ту річницю переходу до вічності святого Жана Марії Віяннея, відомого як Святий Парох з Арсу. Урочисті богослуження у французькому містечку Арсі очолив кардинал Клавдіо Гуммес, Префект Конґреґації в справах духовенства. Вранці він очолив Службу Божу, на яку зібрались тисячі паломників з усієї Франції. У Святій Літургії співслужило понад 20 єпископів і 400 священиків з різних країн світу.

З нагоди празника святого Жана Марії Віяннея кардинал Клавдіо Гуммес звернувся з окремим посланням до всіх священиків світу. У зверненні, оприлюдненому шістьма мовами, наголошується, що сучасна культура глобалізованого світу, яка позначена глибоким релятивізмом, відкидаючи істину та трансцендентність, руйнуючи основи моралі та заперечуючи релігію, ставить перед священиками нові євангелізаційні виклики.

Релятивізм, у свою чергу, супроводжується індивідуалізмом, який ставить в центрі усього своє власне «я». І, таким чином, надходить черга нігілізму, що є цілковитим запереченням всього загальновизнаного, загальний скептицизм, який вважає, що життя не має жодного сенсу. Науковий і технологічний прогрес, який захоплює людей, зокрема молодь, часто не має на меті добра людини і всього людства. Ці аспекти сучасної культури, до яких додається нестримний консумізм та інші чинники, приводить до зісвітчення, яке не бажає релігії і робить усе, щоб її послабити або відсуває її виключно у сферу особистого життя людини.

Префект у справах духовенства вказує, що така культура, позбавлена Христа, впливає також і на зменшення покликань до священичого життя і це могло би навести на песимістичні думки, засуджуючи сучасний світ, займаючи захисні позиції.

Однак, мусимо пам’ятати слова Ісуса Христа: «Я не прийшов судити світ, а його спасти» (пор. Ів 12,47). Тому, наголошує кардинал Гуммес, не можемо ні занепадати духом, ні боятись сучасного суспільства чи просто його засуджувати, але потрібно його спасти! Кожна людська культура, також і сучасна, може бути євангелізованою. Ісус Христос любить усіх і стукає до всіх дверей, щоб усіх без винятку спасти. Він є Дорогою, Правдою і Життям для усіх, єдиним посередником між Богом і людьми.

Префект у справах духовенства підкреслив, що душпастирі покликані до місії євангелізації як у нехристиянських регіонах, так і у християнських країнах, де чимало охрищених віддалились від церковного життя, або і втратили віру. Він ще раз пригадує священикам Христові слова: «Ідіть по всьому світу і проповідуйте Євангелію всякому творінню» (Мк 16,15). У зверненні до священиків усього світу кардинал Клавдіо Гуммес закликає їх не обмежуватись парафіяльними громадами, а вийти назустріч усьому суспільству, і, починаючи від убогих, осягнути всі рівні суспільного та громадського життя. Відвідувати сім’ї тих, як віддалились від Бога, запевнити їм близькість Церкви та присутність Христа, який супроводить священиків у їхньому посланництві та стукає до дверей серця тих, кому вони звіщають Євангеліє.

За матеріалами Ватиканського Радіо

Католицька Церква відзначала 150-ту річницю смерті св. Жана Віяннея https://buchacheparchy.org.ua/ Super User