18-19 липня відбувалася щорічна Всеукраїнська проща до Марійського духовного центру у Зарваниці. Цього року проща проходила у рамках святкування Року священичого покликання. Розпочалися урочистості у суботу, 18 липня, із молитви на Вервиці біля Зарваницької Матері Божої (площа на чудотворному місці).

Після молитви Преосвященний Владика, Василій (Семенюк), Єпарх Тернопільсько-Зборівський, освятив новозбудовану купіль св. Анни.

По обіді вечірній цикл богослужінь включив у себе Молебен до Матері Божої, Вечірню (каплиця біля парафіяльної церкви) та похід від парафіяльної церкви до надвірної каплиці, де з привітанням звернувся кардинал Джованні Лайоло, Президент Папської Комісії у справах Держави-міста Ватикан. У промові він відзначив: "Цього вечора я прийшов до вас як паломник, щоб поклонитися Пресвятій Богородиці та щоб передати усім вам, зібраним в цьому Марійському Санктуарії, Апостольське благословення Святішого Отця Венедикта XVI.... Ваша, така чисельна присутність на сьогоднішньому святкуванні свідчить про те, наскільки важливо для Божого народу бути поруч із Божою Матір'ю. Саме від неї ми вчимося найважливішого правила християнського життя, вчимося завжди та в кожному моменті нашого життя ставити Бога на перше місце". Також, кардинал звернув увагу на те, що "Церква нагадує нам про те, що потрібно невтомно молитися за дар покликання, як навчив нас того Господь Ісус Христос: «Просіть, отже, Господаря жнив, щоб вислав робітників на свої жнива».

По завершенні промови розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолили Преосвященні Владики: Степан Меньок, Михаїл Колтун, Василь Медвіт та Василь Семенюк, яким цього року виповнюється 60 років.

Завершився святкування суботнього дня походом зі свічками до чудотворного місця, Молебнем до Богородиці та духовним концертом для молоді і нічними чуваннями для старших.

Від Бучацької єпархії присутніми на прощі були Апостольський Адміністратор високопреподобний о. Дмитро Григорак, ЧСВВ, синкел у справах мирян о. В. Заболотний та чисельна спільнота священиків і вірних з усіх куточків єпархії.

У неділю, 19 липня, духовна програма розпочалася із Утрені у Соборі Матері Божої Зарваницької. А опісля відбувся похід владик і священиків від Собору до подіуму на чудотворному місці, до якого долучився Президент України Віктор Ющенко, що разом з родиною взяв участь у Всеукраїнській прощі до Зарваниці.

У своєму виступі Віктор Ющенко з особливою шаною сказав про великий подвиг Української Греко-Католицької Церкви, яка, за його словами, «у найчорніші часи стала опорою нації і береже цю місію досі». Він звернув увагу, що цього року буде відзначатися 20-та річниця виходу Української Греко-Католицької Церкви з підпілля «як одного із актів-предтеч визволення всієї України». «І держава зобов'язана сказати і, безумовно, скаже правдиву оцінку репресій, яких зазнала УГКЦ разом з іншими українськими церквами». Також В. Ющенко наголосив на великому духовному і історичному значенні Зарваниці, яка творить особливий зв'язок України з її покровителькою - Божою Матір'ю. «Для нас Зарваниця - джерело і ріка. Як джерело вона проходить крізь товщ землі і часу, беручи своє начало з Київської Русі. І, як ріка, творить велике українське море любові до Божої матері, єднаючись з усіма головними місцями прощ в Україні, які є Богородичними», - сказав Президент. Він також висловив слова глибокої поваги і вдячності Главі Української Греко-католицької церкви кардиналові Любомиру Гузару, «який з великою вірою і мудрістю дбає про духовне здоров'я нашого народу і продовжує традиції Митрополита Андрея і Патріарха Йосипа Сліпого».

Президент привітав усіх прочан, які прийшли сьогодні до Зарваниці. «Дякую цій землі і всій Західній Україні за те, що береже наш національний і соборний дух», - сказав В. Ющенко.

Після вітального слова Президента розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, яку у присутності Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира, очолив Високопреосвященний Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ Львівський.

Звертаючись до присутніх паломників, Блаженніший Любомир, наголосив на потребі добрих священиків, через яких люд Божий зможе освячуватися. І як приклад навів безперестанні сповіді у Зарваниці з яких скористали тисячі паломників.

Джерело духовної благодаті https://buchacheparchy.org.ua/ Super User