Священик Шелепко Василь (чернече ім’я Роман), громадянин України, священик Шпіржік Юрій – Špiřík Jiří (чернече ім’я Кирило), громадянин Чеської Республіки, священик Шпіржік Річард – Špiřík Richard (чернече ім’я Методій), громадянин Чеської Республіки, священик Гітюк Василь (чернече ім’я Маркіян), громадянин України та священик Догнал Антонін – Dohnal Antonín (чернече ім’я Ілля), громадянин Чеської Республіки, більше не належать до Василіанського чину Святого Йосафата. Про це йдеться в офіційному повідомленні о. Василія (Ковбича), Протоархимандрита Василіанського чину Святого Йосафата.

Протоархимандрит видав своє повідомлення на основі рішення Найвищого Трибуналу Апостольської Сигнатури щодо п’ятьох ієромонахів з довічною професією у Василіанському чині Святого Йосафата, яких Протоархимандрит зі своєю Радою видалив з Чину. Його декрети були потверджені Апостольським Престолом – Конгрегацією для Східних Церков.

На основі отриманих від Найвищого Трибуналу Апостольської Сигнатури рішень, усі ці священики, згідно з усіма наслідками, що випливають з цього заключення, не мають права одягати василіанської ряси і ставити біля свого імені чи прізвища василіанської позначки «ЧСВВ» - «OSBM», чи «ЧСВВ-ІІІ» - «OSBM-III». Офіційне повідомлення о. Василія (Ковбича) в .pdf форматі можна прочитати за цим посиланням: www.ugcc.org.ua/fileadmin/user_upload/pdf/povidomlennya.pdf.

Довідка

17 вересня 2008 року на Святоюрській горі у Львові відбулася прес-конференція, на якій був офіційно оприлюднений вирок суду у справі «підгорецьких отців».

У перших числах червня 2008 року Колегіальний трибунал Сокальсько-Жовківської єпархії у карних процесах ієромонахів ЧСВВ Іллі А. Догнала, Методія Р. Шпіржіка, Маркіяна В. Гітюка та священика Роберта Обергаузера виніс вироки на першому ступені суду, а саме, що зазначені священики повинні бути покарані великою екскомунікою. У вироку згідно із законом було зазначено, що «хто вважатиме себе покривдженим даним вироком має право протягом 15 корисних днів від відомості про оголошення вироку апелювати до Трибуналу Верховного Архиєпископа УГКЦ за адресою: площа Святого Юра, 5; м. Львів, 79000; Україна», – це зазначені священики зробили 12 червня 2008 року.

Колегіальний Трибунал Верховного Архиєпископа УГКЦ на другому ступені суду, розглянувши апеляцію ієромонахів ЧСВВ Іллі А. Догнала, Методія Р. Шпіржіка, Маркіяна В. Гітюка та священика Роберта Обергаузера від вироків, на засіданні 29 серпня 2008 року, вболіваючи за добро Церкви, а також духовне добро вірних і в ім’я Пресвятої Трійці, призиваючи поміч Святого Духа, визнав правові і фактичні аргументи вироків, винесених на першому ступені судочинства, потвердив ці вироки, яким визнано зазначених осіб винними у вчинені злочинів, а саме:

- незаконне присвоєння уряду та незаконне виконування служіння (порушення кан. 1462 ККСЦ);

- розпалювання бунту та ненависті проти місцевого ієрарха Владики Михаїла (Колтуна) і Верховного Архиєпископа Києво-Галицького Любомира (Гузара) та підбурювання підлеглих до непослуху щодо них (порушення кан. 1447 §1 ККСЦ);

- нанесення кривди та важкої шкоди добрій славі вищезгаданих особі та інших ієрархів УГКЦ через наклепи (порушення кан. 1452 ККСЦ);

та виніс кару великої екскомуніки. Вирок, винесений Апеляційним трибуналом, є остаточним.

Департамент інформації УГКЦ

«Підгорецькі отці» не тільки не єпископи, але й не монахи https://buchacheparchy.org.ua/ Super User