14 січня подвійне свято, Обрізання ГНІХ та празник св. Василія Великого, урочисто святкує ціла наша церква. Апостольський Адміністратор Бучацької Єпархії  УГКЦ звеличив цей празник у Бучацькому монастирі ОО Василіян. О 10.30 у Храмі Чесного Хреста Господнього о. Дмитро Григорак, ЧСВВ очолив урочисту Літургію Святого Отця нашого Василія Великого у співслужінні о Макарія Солюк, ЧСВВ настоятеля монастиря ОО Василіян у м. Бучач.

Особливим є для ОО Василіян празник св. Василія адже саме Він є засновником, законоположником і патріархом Чину Святого Василія Великого та інших монаших спільнот, як на сході так на заході, адже св. Бенедикт засновник монашества на заході свої правила базував на правилах св. Василія Великого батька східного монашества.

В часі проповіді о. Адміністратор підкреслив багатогранність харизм св. Вавилія: аскет, богослов, святий єпископ Кесарії Кападокійської, муж молитви, милосердний самаритянин, оборонець віри від єресей, законодавець для богопосвячених осіб, муж жертвеннії любові до Бога і до ближнього, засновник благодійних установ для бідних, сиріт, знедолених, які творили окреме поселення назване в Його честь «Василіяда». Особливу увагу о. Дмитро звернув батькам щоб допомагали дітям відкрити своє покликання, та щоб не шкодували своїх дітей віддати на службу Богові та українському народові.

В Чині Святго Василія Великого є такий звичай, щороку відновлювати свої чернечі обіти, та четвертий обіт вірності і послуху Вселенському Архиєреєві Папі Римському, як знак єдності з Апрстольським Престолом. Апостольский Адміністратор Бучацької Єпархії УГКЦ о. Дмитро Григорак ЧСВВ відновив також чернечі обіти. Після закінчення Святої Літургії о. Адміністратор привітав іменинників та окропив всіх присутніх свяченою водою. Піднесені духом вірні з святковим настроєм повернулись до своїх домівок.

14.01.2009 р.Б. https://buchacheparchy.org.ua/ Super User