7-8 листопада в Києві відбувся II з’їзд мирян УГКЦ під гаслом «Моя участь в житті парафії, Церкви та держави». Перший з’їзд мирян в Рудно м. Львів в 2006 році.

Учасниками з’їзду були зо три сотні осіб з усіх єпархій УГКЦ, а також представники мирянських, парафіяльних та поза парафіяльних об'єднань, серед яких: спільнота міжнародного християнського руху "Віра і Світло", "Матері в молитві", молодіжні об'єднання УМХ, рух "За життя" та інші.

Після спільної молитви, урочистого відкриття та привітань відбулися виступи доповідачів, де основна увага приділялася питанням: покликання мирянина до святості, парафія, як місце освячення в Церкві, відповідальність мирянина, а також пароха за розбудову парафії.

Вітальне слово патріарха нашої Церкви учасники з'їзду почули другого дня. А першого дня їхній увазі були представлені доповіді о.Володимира Ждана – "Вплив  парафії на обличчя Церкви" та Юрія Підлісного "Роль парафії у житті суспільства та держави". Також мали змогу послухати представників різних мирянських спільнот, де вони розповідали про працю у спільноті, як спільнота впливає на своїх учасників та на них самих. Від Бучацької єпархії з доповіддю виступила п. Леся Торончук з темою: «Розбудова парафії: відповідальність мирянина». 

    

Після спільної праці по групах учасники запропонували свої звернення до усіх мирян УГКЦ, де наголошувалося, що кожен член парафіяльної спільноти є відповідальний за свою парафію і може розвивати її своїми талантами: творити парафіяльні структури, чи просто забезпечувати чистоту і порядок, або ж дбати про фінансове благополуччя парафії, чи Церкви у цілому. Кожен з нас, і мирянин і парох, повинні докласти своїх зусиль і талантів, щоб у кожній парафії діяла катехитична школа, церковний хор, мирянські спільноти, товариства та рухи, щоб кожен мав змогу бути залученим до парафіяльного життя. Наша віра та любов до ближнього повинна виявлятися у щоденному житті, перебуваючи на місці праці, на навчанні, чи в домашньому оточенні.

Через глибокий духовний та моральний занепад політиків та влади на усіх рівнях, а також байдужість делегати Другого з’їду мирян УГКЦ запропонували свої звернення до всіх християн та людей доброї волі де основний наголос ставиться на здатності зробити свій вклад на шляху подолання та виходу з кризи, долаючи власну байдужість та плекаючи особисту відповідальність за суспільство, втілюючи християнські цінності у своєму повсякденному житті.

Сьогодні Церква наголошує нам на тому, що миряни та духовенство творять єдиний Божий народ, в якому існує лише відмінність у служінні та функціях. Важливими умовами доброго результату розвитку та розбудови Церкви є співпраця, основана на взаємній пошані і довірі, всіх ланок християнської спільноти, відкритість до ініціатив, незалежно, чи походить вона від мирян, чи від духовенства.

п. Леся Торончук

II з’їзд мирян УГКЦ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User