Архиєрейська Божественна Літургія в день Стрітення Господнього

2 лютого 2024 р. Б. в день Стрітення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Єпарх Бучацький очолив Архиєрейську Божественну Літургію  в Катедральному Соборі св. верх. апп. Петра і Павла м. Чорткова.

Урочисте Богослужіння з нагоди цього великого церковного свята Владика Дмитро здійснював у співслужінні з духовенством Катедрального Собору та у присутності великої кількості вірних. 

Здавна український народ глибоко шанував празник Стрітення Господнього, який  має особливі народно-християнські традиції святкування. Освячення свічок на Стрітення – давня традиція нашої Церкви. Тому цього дня вірні поспішали до храму, щоб освятити стрітенську свічку – особливий оберіг, який захищатиме домівку від усього злого протягом року. 

Після читання євангельського уривку, який оповідає про момент зустрічі у храмі Пресвятої Родини із старцем Симеоном та про пророцтво майбутніх євангельських подій, Преосвященний Владика Дмитро виголосив проповідь. Роздумуючи над значенням цього великого свята Архиєрей говорить: «Свічка – це символічна річ, яке несе в собі світло Христове. Бог є світлом. Але не фізичним явищем, а Божим світлом, яке просвічує кожну людину. В Старому Завіті темрява символізувала зло, а світло було символом Бога і добра,  тож світло правди, яке відчуває людина здатне перемінити її життя».

Далі Владика переносить подію Стрітення в сучасну площину, в глобалізований світ, який дуже потребує зустрічі з Богом. «Кожен християнин, який практикує активне духовне життя має бути світлом для світу, має дарувати любов. Нехай ці свічки нам нагадують хто є ми. Свічка світить, але згорає, а справжнє світло Христове, яке палає в душах християн має бути живим доказом Божої любові і не гаснути ніколи»

На завершення Богослужіння на подвір’ї Катедрального Собору відбулося освячення стрітенських свічок та окроплення всіх присутніх свяченою водою.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Архиєрейська Божественна Літургія в день Стрітення Господнього https://buchacheparchy.org.ua/images/2024/06022401/009.jpg#joomlaImage://local-images/2024/06022401/009.jpg?width=1024&height=768 Super User