Архиєрейська Божественна Літургія в день Трьох святителів

30 січня 2024 р. Б. в день святих Трьох святителів, великих архиєреїв Василія Великого, Григорія Богослова та Івана Золотоустого Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Єпарх Бучацький очолив Архиєрейську Божественну Літургію в Катедральному Соборі св. верх. апп. Петра і Павла м. Чорткова.

У своїй проповіді з нагоди цього великого церковного свята Преосвященний Владика Дмитро аналізує життя, працю і духовні подвиги трьох великих святих. Архиєрей говорить: «Сьогодні свято трьох святителів – святого Василія Великого, святого Григорій Богослова, святого Івана Золотоустого. Кожен з них має особливе місце у навчанні Церкви. Саме ці святі закладали догматичні основи нашої віри, вдосконалювали обряд. Саме ці три мужі об’явили людям вчення про Пресвяту Трійцю. Кожен з них був різним як людина, але в справах Божих вони переслідували одну мету. Всі вони були прикладом глибокого духовного життя». 

Далі Владика заглиблюється в особливо глибокі духовні роздуми: «Кожен християнин має бути святим через глибоке єднання з Богом», - говорить святий Григорій. Визначним здобутком святого Василія Великого є те, що саме він  організував спільнотне монаше життя, правилами якого богопосвячені особи користуються аж до сьогодні. Святий Василій досвідчував справжню Божу любов, через різноманітні добрі і милосердні вчинки. Саме святий Василій Великий прилюдно не боявся критикувати аріянство і доводити справжнє істинне вчення Церкви». 

На завершення проповіді Владика Дмитро підсумовує сказане: «Три великі святі є для нас світлом правди про Бога і про людину. Наскільки ми стаємо ближчими до Бога, настільки ми стаємо собою. Це важлива істина для християнина, тож наслідуймо її і подібно до цих трьох великих архиєреїв намагаймося пізнати Бога» Архиєрейська Божественна Літургія завершилася спільним молінням за Україну та урочистим многаліттям на адресу іменинників.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Архиєрейська Божественна Літургія в день Трьох святителів https://buchacheparchy.org.ua/images/2024/060224/005.jpg#joomlaImage://local-images/2024/060224/005.jpg?width=1024&height=768 Super User