Свято богопосвячених осіб греко-католицьких та римо-католицьких чернечих спільнот у Язлівецькому монастирі ЗСНЗПДМ

Свято богопосвячених осіб 1 лютого 2024 р. Б. чернецтво Бучацької єпархії на чолі з правлячим Архиєреєм Владикою Дмитром Григораком вперше святкували разом з чернецтвом римо-католицької церкви в монастирі Згромадження Сестер Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії у с. Язлівець, що на Бучаччині.

Після вітального слова настоятельки монастиря с. Юлії Подлєсь та Владики Едуарда Кави, єпископа-помічника Львівської Архидієцезії РКЦ в Україні, з духовним словом до учасників зустрічі звернувся о. Станіслав Нуцковський (OFM Conv).

Священник наголосив наскільки важливо є в теперішній час богопосвяченим особам жити з Богом та інших впроваджувати в це життя. Зокрема о. Станіслав сказав: «Боже Слово, а саме псалом 1, показує, як жити, щоб це життя чинило нас щасливими й через нас щасливі були інші. Бо грішна людина, яка «ходить на раду нечестивих», вже вибрала несмак життя, її дорога веде в нікуди. Для нас, тих, які вибрали свідомо йти за Христом, є дуже важливо спішити робити добро і до цього заохочує святий Франциск. Ті, які вважають, що вже достатньо напрацювалися для Бога, обманюють самих себе. Роблячи, так звані, зупинки, ми, насправді, не стоїмо на місці, а даємо собі нагоду входити в спокуси обмови, критики, заздрості, що й отруює життя. Плодоношення залежить від Бога, а закорінення залежить від нас. Людина, яка не закорінена в Бозі, є поверхневою».

«Господь через подію Стрітення запрошує нас зустрітися з Ним, відважно подивитися на своє життя, прийняти свої втрати у світлі Христа і довірити Йому своє майбутнє за прикладом праведного Симеона та пророчиці Анни», - роздумуючи про свято Стрітення, промовив проповідник.

Владика Дмитро спонукав духовних осіб до глибокої особистої молитви, яка допоможе в цей нелегкий час війни впоратися з труднощами: «Часто ми можемо думати, що Бог не почув нашої молитви, не прийняв нашого посту, адже ми так його просили, щоб не було війни. Але ми забули, що Бог дав людям свобідну волю ще у раю, а там теж сталося не так, як хотів Бог. І тут теж були люди, які хотіли почати цю війну. Господь не може забрати назад свобідну волю, яку подарував назавжди, але Він дав нам, українцям, сильного духа, щоб ми перемогли це зло».

«І ми перемагаємо, Він є з нами і Він переможе. Бог ніколи не дозволить нам програти, довіряймо Йому. Воїни воюють на Сході, а ми маємо свою зброю — молімось!», - заохотив єпископ.

Владика Едуард подякував всім, хто спричинився до організації та проведення зустрічі богопосвячених осіб обидвох обрядів та однієї Церкви, та наголосив: «Світло на просвіту ми маємо нести людям, які відійшли від правди, від життя. Це є завдання тих, яких просвічує сам Господь. Нехай Його світло світить поміж нас і стає даром для потребуючих».

Вже традиційно, перед Святою Літургією відбулося освячення свічок, як символу світла Христа. А, відтак, перед освяченням Святих Дарів, під час Служби Божої, присутні монахи та монахині всі разом відновили свої чернечі обіти.

Зустріч завершилася молитовним походом до крипти Блаженної Марцеліни Даровської, під час якого монашество молилося вервицю за мир та перемогу України, а також за Божу поміч для наших захисників.

Вкінці спільна трапеза стала чудовою нагодою для взаємного ділення та спілкування між різними чернечими спільнотами.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Свято богопосвячених осіб греко-католицьких та римо-католицьких чернечих спільнот у Язлівецькому монастирі ЗС https://buchacheparchy.org.ua/images/2024/010224/034.jpg#joomlaImage://local-images/2024/010224/034.jpg?width=1181&height=768 Super User