Молебень за єдність християн у Чортківській УВП 26

У рамках тижня молитов за єдність християн 22 січня 2024 р. Б. у Чортківській УВП 26 Молебень, за участю представників різних конфесій м. Чорткова, очолив владика Дмитро Григорак, ЧСВВ - єпарх Бучацький.

Напочатку молитовної зустрічі, у якій взяли також участь працівники та в'язні Чортківської УВП, о. д-р Руслан Корнят, голова комісії міжконфесійних та міжрелігійних відносин Бучацької єпархії УГКЦ, звертаючись до присутніх, промовив: «Молитва за єдність дуже потрібна нашому народові, сьогодні це є знаково, що ми зібрались на спільну молитву в День єдності. Дякую дирекції за сприяння та відкритість, молимось також за єдність і за наших воїнів, які нас захищають. Цьогорічна тема молитовних ініціатив за єдність є присвячена двом головним заповідям любові: «Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою. Люби свого ближнього, як самого себе». Нехай Апостол любові — святий Йоан Богослов, якому присвячений цей храм, навчить нас любити в ці нелегкі воєнні часи».

Після читання Святого Євангелія владика Дмитро розкрив суть єдності, зокрема єдності християн: «Народи, нації, держави, які хочуть мати майбутнє, мають жити в любові та любов'ю єднати всіх. Без соборності та єдності немає України».

Також єпископ зосередив увагу на єдності людини з Богом: «В цьому храмі, де люди є зранені гріхом, маємо прагнути єдності з нашим Господом. Ми вибираємо самі: чи хочемо єдності з Богом, чи з Його противником. Бог нас любить до кінця. Гріх нищить нас і все довкола нас. Але є пропозиція — покаймося, скажімо: «Я хочу бути з тим, хто любить беззастережно». Бажання і вибір завжди за нами, ми не боги, ми всі грішні, і падаємо, і встаємо. Як гарно, що тут є священник, який є до диспозиції, може бути поруч, молитися, уділяти Святі Таїнства. Стараймося щодня робити вибір на користь Бога. Нехай Господь провадить і благословить до повної перемоги над злом».

Представник РКЦ о. Юліан,       O.P. поділився досвідом свого капеланства у в'язниці, коли перебував на місії в Японії, а також зауважив, що в війні не все переможемо технікою, але вірою в Бога, мудрістю і любов'ю до ближніх.

На завершення о. Роман Гарасимів, який є капеланом Чортківської УВП 26, подякував усім за участь у молитві та підкреслив: «Ми сьогодні в особливий спосіб єдналися у молитві в цих стінах, щоб любов Божа ширилася. Я, як капелан, бачу, як в'язні, які користають зі Святих Тайн, перебувають у єдності та присутності з Богом. Тут є діти різних конфесій і вони шукають в Бозі істину. Саме тому ця молитва нині тут відбувається, і ми, як Церква, є відкриті та приймаємо відкритість інших, щоб перебувати в єдності.

Ця подія сьогодні є знаковою та історичною, оскільки вперше у цьому храмі є представники багатьох конфесій. Цей молитовний жест підкреслює, що ми шукаємо єдності в Бозі. Дякую Владиці Дмитру, о. Руслану Корняту, дирекції та працівникам закладу, в'язням, духовенству і всім, хто спричинився та взяв участь у молитві за єдність християн.

Слід зауважити, що капеланське служіння о. Романа в Чортківській УВП 26 є досить насиченим: в'язні мають змогу брати участь у Богослужіннях, розмовляти зі священником про потреби душі, приймати Святі Таїнства, пізнавати Бога.

Завдяки відкритості та сприянню начальника установи Ігоря Драбика та його колективу спільна Свята Вечеря, різдвяні моління, Йорданські відвідини ув'язнених у камерах, — все це зближує людей у місці позбавлення волі з Творцем, який дає справжню свободу та дає нагоду відчути, що Господь є Добрий Пастир, який залишить дев'яносто дев'ять і піде шукати за одною заблуканою овечкою.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Молебень за єдність християн у Чортківській УВП 26 https://buchacheparchy.org.ua/images/2024/240124/001.jpg#joomlaImage://local-images/2024/240124/001.jpg?width=566&height=768 Super User