Архиєрейська Божественна Літургія в Неділю по Богоявленні

7 січня 2024 р. Б. в 31-шу Неділю по Зісланні Святого Духа, по Богоявленні, в день Собору святого славного пророка, предтечі і хрестителя Господнього Івана Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Єпарх Бучацький очолив Архиєрейську Божественну Літургію в Катедральному Соборі св. верх. апп. Петра і Павла м. Чорткова.

Після читання євангельського уривку Преосвященний Владика Дмитро виголосив проповідь. У своїх роздумах над Словом Божим Архиєрей аналізує значення постаті святого Івана Хрестителя та Тайни Хрещення. «В сьогоднішній день ми згадуємо з вами святого Івана Хрестителя. В Євангелії від Івана ми чули про чудесну подію, яка містить в собі кілька важливих моментів. Найперше це Хрещення Ісуса Христа та явлення Пресвятої Тройці. Іван – останній пророк Старого Завіту, який яскраво проповідував про прихід Месії. Це ключова постать в спасінні людства, - говорить Владика.

Далі роздумуючи над Хрещенням Ісуса Христа в Йорданських водах та Таїнство Хрещення Владика Дмитро продовжує: «Таїнство Хрещення – важливий етап становлення християнина. Вода в цьому обряді виступає лише символом, бо по-справжньому гріхи змиває Святий Дух, який під час хрещення вводить людину в Божу родину. Хрещення – це особливий акт,  коли людина стає Божою дитиною і вже з того часу Господь діє у її житті. Сьогодні варто пригадати слова, які ми співаємо на Літургії: «Ви, що в Христа хрестилися, у Христа зодягнулися». Це важливі слова, які визначають сутність Хрещення і показують хто є Христос у нашому житті. Господь дає нам нагоду задуматися про зміст нашої Тайни Хрещення, яке ми прийняли. І щоб за висловом апостола Павла: «Живу вже не я, живе Христос  у мені»  ми змогли бути достойними християнами».

Спільне моління за Україну завершило Богослужіння цього недільного дня.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Архиєрейська Божественна Літургія в Неділю по Богоявленні https://buchacheparchy.org.ua/images/2024/12012402/003.jpg#joomlaImage://local-images/2024/12012402/003.jpg?width=1024&height=768 Super User