Вифлеємський вогонь миру від пластунів

Вифлеємський вогонь миру — це міжнародний скаутський захід, що відбувається щороку напередодні Різдва. Основна мета — поширити символічний вогонь з місця народження Ісуса Христа до всіх, хто його потребує. Вогонь є символом доброї справи і підтримки. Вифлеємський вогонь миру постійно горить у Вифлеємі, на місці народження Ісуса Христа. Не слід плутати його з Єрусалимським вогнем.

У скаутському поясненні палаючий вогник символізує очікування в період посту та повну жертовність. Світло є символом випромінювання добра, душевного спокою, любові до людей і до світу. Рівночасно, цей промінчик — це солідарність зі всіма, хто є далеко. Солідарність з убогими, поєднання з Христом, котрий народився в убогості.

Ідея поширення вогню зародилася в Лінці в 1986 році, коли австрійська телерадіокомпанія ORF хотіла привезти вогонь для тих, хто святкував Різдво не вдома – в лікарні, сиротинці. Але, традицію швидко підхопили скаути і захід став міжнародним. З 1988-го року українські пластуни перебирають Вифлеємський вогонь від польських та словацьких скаутів на митних переходах і поширюють його по всій Україні. Традицію підтримує Укрзалізниця. Потягами ВВМ їде до найбільших міст.

В м. Чорткові традиція розповсюдження Вифлеємського вогню прийшла в 2019 році з початком відродження Пластової станиці.

Як розповіла п. Наталя Гаряча: «Вифлеємський вогонь 2023 року прибув до нашого міста 12 грудня, а вже 13 грудня запалав у Пластовій домівці, в єпархіальному управлінні Бучацької єпархії УГКЦ в м. Чорткові. Владика Димитрій Григорак, єпарх Бучацький, він же пластун сеньйор друг Вірний, прийнявши Вогонь, благословив чортківських пластунів на добре діло».

Слід додати, що в той день коли пластуни на чолі зі своїм духівником о. Миколою Череватим принесли Вифлеємський Вогонь Миру до єпископа, якраз проходили деканальні збори і отці декани зі всієї Бучацької єпархії УГКЦ мали чудову нагоду взяти огонь, як символ світла Христового і подарувати своїм вірним у парафіях деканатів.

І помандрував Вифлеємський вогонь миру до добрих людей, у Божі храми, адміністративні установи, навчальні та медичні заклади, редакцію газети «Голос народу», бібліотеку, банківські установи, відділення поліції та 6 ДРПЗ ГУ ДСНС у Тернопільській області. Світліли обличчя і серця вихованців «Дому милосердя» та Карітасу. Завдяки старанням капелана о. Романа Гaрасиміва цьогоріч Вифлеємський Вогонь Миру горить і в Чортківській УВП 26, де його зустріли начальник установи, працівники та засуджені.

Традиційно мандрує Вифлеємський вогонь миру до тих, хто стоїть в обороні рідної землі, до наших захисників і захисниць, у військові частини та на передову.

Хай цей вогонь з місця народження Божого Сина, з Вифлеєму, зігріє серця усіх нас. А ми молитвою огортаймо рідних і близьких, знайомих і незнайомих, усіх, хто потребує нашої молитви і любові. Хай Ісус народиться в кожному серці. Хай кожне серце стане домом Божої любові.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Вифлеємський вогонь миру від пластунів https://buchacheparchy.org.ua/images/2023/271223/007.jpg#joomlaImage://local-images/2023/271223/007.jpg?width=914&height=768 Super User