Поминальна Панахида у 81-шу річницю Ягільницької трагедії

27 листопада 2023 р. Б. Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Єпарх Бучацький очолив поминальну Панахиду за жертвами Ягільницької трагедії.

Поминальний захід відбувся в Чортківському гуманітарно-педагогічному фаховому коледжі імені Олександра Барвінського за участю студентства, викладачів, представників громадськості.

Ягільницька трагедія – важлива частина нашої історії, яка потребує розголосу і пам’яті. Вбиті в полі між Чортковом і Ягільницею патріоти, активісти, молодь, селяни та інтелігенція стали прикладом незламності духу і любові до своєї країни. 

Урочистості розпочалися служінням Чину Панахиди, яку очолив Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ за участю духовенства Чортківського Деканату та священиків ПЦУ.

У своєму слові, зверненому до усіх присутніх, Владика промовив: «Сьогодні ми згадуємо патріотів, які загинули під час буремних подій 1942 року. Вони мали гарячі серця, любові до України і віру в Бога. Ніхто з них не опускав руки і не зневірювався, вони вірили в перемогу свого народу. Хто єднається з Господом, той завжди перемагає, бо там де Дух Божий – там панує свобода. Дух нескореності веде за собою усіх, хто має тверде рішення і бажання відстоювати свої ідеали та переконання. Пам’ятаючи подвиг наших героїв, звернімо увагу на їхню віру. Попри всі перешкоди вони вірили у своє краще майбутнє. Вони мали дуже мало засобів для своєї перемоги і дуже малу надію,  але попри все те, вірили до кінця. Тому, нехай навіть тінь сумніву не закрадається в наших серцях щодо нашого протистояння. Жертви наших героїв не марні, вони дають нам надію на краще майбутнє».

Після завершення заупокійних молінь до присутніх звернувся в.о. директора коледжу Пахолок Роман Іванович, який закликав не забувати своєї історії і не цуратися пам’яті загиблих патріотів. Роман Іванович запросив усіх присутніх до актової зали коледжу для перегляду фільму «Романтики Свободи», присвяченого жертвам Ягільницької трагедії.

ресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Поминальна Панахида у 81-шу річницю Ягільницької трагедії https://buchacheparchy.org.ua/images/2023/051223.jpg#joomlaImage://local-images/2023/051223.jpg?width=1024&height=768 Super User