«Я ніколи не покладався на світ», - митрофорний протоієрей о. Роман Гончарик

Владика Дмитро очолив Архиєрейську Святу Літургію у храмі Архистратига Михаїла с. Шульганівка, з нагоди 50-річного ювілею священичих свячень багаторічного пароха о. Романа Гончарика.

У недільній проповіді єпископ, роздумуючи над притчею «Про милосердного самарянина», наголосив: «Бог любить всіх і кожного без винятку. Любов — це не емоції, не сентименти, це тільки складові любові. Що таке любов? Любов — це не щось,  а хтось, це —  Бог. Через цю притчу Бог пояснює, що прийшов до всіх людей. Любов виявляється через діла милосердя. Щоб навчитися любити — потрібно навчитися робити діла милосердя. Тоді Бог стає ближче до мене, чим я сам до себе».

Владика Дмитро заохочував молитися за наших воїнів, які зараз виявляють найвищий спосіб любові, бо жертвують своє життя за нас, а також, пригадавши послання Богородиці з Фатіми, заохочував молитися за навернення Росії, бо, якщо наші вороги навернуться, то перестануть бути ворогами Бога і людей.

Після Святої Літургії о. Дмитром Ненчиним - канцлером єпархії, була зачитана подячна грамота о. Роману Гончарику від Владики Дмитра - єпарха Бучацького, з нагоди ювілею священства, а також Декрет від Патріарха Святослава Шевчука - Глави УГКЦ, про найменування о. Романа Гончарика митрофорним протоієреєм та правом носити митру.

«Оцінюючи Вашу ревність для Божої слави та добра УГКЦ, зокрема Ваше багатолітнє жертовне священиче служіння, яке характеризувалося будівництвом та відновленням храмів, особливо в час виходу УГКЦ з підпілля, Ваш значний внесок у заснування та розвиток Дяківсько-Катехитичного училища ім. свщм. Г. Хомишина в м. Чорткові, складаємо Вам сердечну подяку...та іменуємо Вас митрофорним протоієреєм та уділяємо Вам право носити митру», - звучало у Декреті Патріарха Святослава.

Вітали о. Романа з такими визначними подіями в його житті і Владика Дмитро, і духовенство єпархії, гості, а насамперед вдячні парафіяни с. Шульганівки, місцева влада, церковний комітет, хор, братство та сестринство, молитовні спільноти, школярі та дошкільнята найтеплішими словами. Всі разом приготували для ювіляра концерт, відеофільм спогадів про подвижницьке та ревне служіння священнослужителя. Адже вже 18 років о. Р. Гончарик веде свою паству до Небесного Єрусалиму, переживає разом із ними і радості, і смутки, є для них добрим будівничим, мудрим та розсудливим духовним батьком, у якого «І любов, і строгість,  й доброта разом переплелися».

З великою любов'ю та пошаною, засвідчивши своєю присутністю, відгукувалися про священника парафіяни із попередніх парафій, де колись служив о. Роман, а це і с. Пробіжна, і с. Біла, і с. Сосулівка, і м. Чорткова.

«Нехай Господь Бог щедро Вам усім віддячить», - звернувся до присутніх ювіляр.

«Наші слова, проповіді, напоумлення не матимуть переконливої сили, якщо не будемо Світлом для світу. Люди мало чують, що ми говоримо, вони дивляться як ми живемо. Насправді ми сіємо ділами, а не словами. Ми, священники, маємо від Спасителя світу мандат, завдяки якому сам Христос діє через нас. Ця велика китиця труду, що складаю сьогодні перед престолом Всевишнього, є такою тільки тому, що я ніколи не покладався на світ», - підкреслив о. Роман. Владика Дмитро зауважив, що прикладне апостольське служіння, щоденне життя, християнська сім'я (діти, внуки), у якій дружина - п. Марія має теж велику заслугу, багаточисельні духовні розмови, уділення Святих Тайн, Святі Літургії впродовж 50 років, — все це потужна дія Святого Духа на отця і на тих, кого він провадить. Немає у світі найважливішої посади, служіння, як священство, дане самим Христом».

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

«Я ніколи не покладався на світ», - митрофорний протоієрей о. Роман Гончарик https://buchacheparchy.org.ua/images/2023/281123/022.jpg#joomlaImage://local-images/2023/281123/022.jpg?width=1280&height=720 Super User