День катехита у Бучацькій єпархії

7 жовтня 2023 р. Б. катехити Бучацької єпархії відсвяткували День катехита, отримали місійні катехитичні грамоти та духовно відновилися завдяки участі у Архиєрейській Святій Літургії, Сповіді, Євхаристії, благословенню, повчальним настановам Владики Дмитра та о. Йосафата Фітеля, ЧСВВ.

Гостинно, сіячів Божого Слова зі всіх куточків єпархії, зустрічали Сестри Пресвятої Родини на території монастиря ЗСПР, що у м. Чорткові.

Як зазначила с. Єремія Кузик, Голова Катехитичної Комісії Бучацької єпархії: «Ми хотіли зробити нашим катехитам свято, щоб вони справді відчулися великою катехитичною родиною, та тими, яких Христос знову і знову кличе сіяти Боже Слово, ловити душі для Царства Божого, плекати у них любов до Бога, Церкви і України».

У Євангельській проповіді Владика Дмитро зауважив, що катехизація має два етапи: перший — керигма, це коли людина навертається, увірує, входить в глибші стосунки з Богом. Другий етап - це пізнання Божих правд, навчання про Бога, у якого особа повірила.

Це є дорога, на якій є багато каменів спотикання і тому маємо слухати і навчати так, як вчить Церква Христова.

Далі єпископ продовжив: «Центром кожного християнина є Євхаристія, а тим більше катехита. Суттю Євхаристії є не тільки сам Ісус особисто, а й спосіб Його життя». Він каже: «Робіть це на мій спомин», і ми теж маємо давати себе, свій час, свої таланти, здібності для інших. Проживати ламання хліба життя щодня, жити не як світ живе, а як жив наш Господь».

«Сьогодні діти найменше сприймають те, що ми говоримо, трішки більше те, що ми робимо і найбільше те, ким є. Щоб бути автентичними проповідниками Євангеліє, треба бути правдивими християнами, тоді наші слова про Бога звучатимуть переконливо, чого Вам і собі бажаю», - завершив єпископ.

Після Святої Літургії єпарх Бучацький благословив присутніх катехитів на подальше служіння на катехитичній ниві та вручив місійні грамоти.

У другій частині святкування о. Йосафат Фітель, ЧСВВ підчас духовних наук заохотив учасників зустрічі вдивлятися в життя українського святого священномученика Йосафата, наслідувати його чесноти. У рамках 400- літнього ювілею від дня мученичої смерті свщм. Й. Кунцевича, який належав до Василіанського чину, священник поділився глибоко духовними роздумами: «Святий Йосафат був живим ходячим катехизмом, він говорив про свободу і гідність людини, вільної від гріха. Будучи знаряддям Божим, він відчитав спасительну місію Христа. Дорогі катехити, пам'ятаймо, не ми є тими, які навертають, ми є лише знаряддям в Божих руках. Ми є в дорозі до вічності, несімо спокій, мир, любов, зупиняймо зло , не дозвольмо, щоб зло запанувало над нами, прощаймо так, як прощав святий Йосафат. Він жив словами Ісуса «...як я прагну, щоб ця любов розгорілася», тож і став знаком єдності Христової Церкви. Заохочую Вас жити небом, як жив наш український священномученик, він був просто людиною, передавав Бога від серця до серця. Катехит - це служіння і він справді буде успішним, якщо буде передавати дітям, молоді Бога від серця до серця», - підсумував о. Й. Фітель, ЧСВВ.

Пізніше катехити поділилися своїми враженнями.

«Дякую Богові та організаторам, що побувала на святкуванні Дня катехита в монастирі Згромадження Сестер Пресвятої Родини. Спільна молитва, дружнє спілкування, обмін досвідом... Все це наповнило серце і розум духовною поживою, щоб ділитися світлом Христової правди з іншими, підтримувати і берегти цей вогник в собі. Дякую Богові за ласки, отримані в цей день» (Наталя Соботяк с. Горішня Вигнанка).

«Щиро дякую Вам і всім, хто спричинився до зустрічі катихитів. Ця зустріч була гостинною, щирою, родинною. Нам не хотілось йти від Вас. Літургія, теплі слова нашого Владики, які надихнули в нас силу і додали стимул до праці. І чудова, змістовна наука о. Йосафата. Велике дякую за все!» ( Ольга Яворська. м. Заліщики).

«Подяка сестрам Марії та Єремії за чудово організоване свято, за теплу домашню атмосферу, що ми перебували, наче у своїй домівці, серед рідних і близьких людей, за приємне спілкування і зустрічі, що ми могли духовно відпочити» (Ганна Самолюк, смт Заводське).

«Щиро дякую сестрі Марії та сестрі Єремії ЗСПР, що так гостинно відкрили двері свого монастиря та організували таку теплу родинну зустріч катехитів Бучацької Єпархії УГКЦ. Ми мали нагоду спільно молитися, прийняти Ісуса у Найсвятіших Тайнах, ділитися досвідом. Особливо торкнули мого серця побажання о. Йосафата Фітеля нам, катехитам, передавати дітям не тільки знання , а бути прикладам живої віри. Через нас діти мають йти дорогою до Бога, пізнавати , який добрий Господь, чути Слово Боже і ним жити. Після благословення владики Дмитра отримала натхнення втілювати в життя Слово Боже: «Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи: христячи їх в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа; навчаючи їх берегти все, що я вам заповідав» (Мт.28.19-20). Дорогі катехити, нехай іскра Божої Любові, що впала на серце священномученика Йосафата, через цього дорогого нам українського святого, доторкнеться і наших сердець, наповнить їх безмежною любов'ю до тих, кого навчаємо і ведемо до Бога» (Леся Худзік, с. Котівка).

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

День катехита у Бучацькій єпархії https://buchacheparchy.org.ua/images/2023/101023/011.jpg#joomlaImage://local-images/2023/101023/011.jpg?width=1280&height=720 Super User