Єпархіальна проща «За мир і спокій в Україні» у відпустовому місці Савелівка

18 серпня, 2023 р. Б. в день передсвяття Переображення Господа нашого Ісуса Христа відбулася Єпархіальна проща в наміренні «За мир і спокій в Україні» у Марійському відпустовому місці Савелівка Монастириського Деканату.

Урочистість святкового відпусту розпочалася в храмі Воздвиження Чесного Хреста м. Монастириська, де вірні, отримавши настанови від духовенства, вирушили пішою ходою до чудотворного місця. До урочистого походу долучились духовенство Бучацької Єпархії, студенти Чортківської дяківсько-катехитичної академії ім. свщмч. Г. Хомишина, представники влади та вірні Христової Церкви. Під час пішого походу із чудотворною іконою Савелівської Богородиці лунали молитви на вервиці, спів і прославлення Матері Божої. Після святкової Вечірні духовенство та вірні урочисто зустріли Преосвященного Владику Дмитра Григорака, ЧСВВ – Єпарха Бучацького, Преосвященного Владику Івана Кулика – Єпарха Кам'янець-Подільського та єпископа Кам’янець-Подільської дієцезії РКЦ  владику Леона  Дубравського.

Архиєрейська Божественна Літургія у співслужінні трьох Владик та чисельного духовенства об’єднувала усіх вірних у спільному наміренні прощі.

Із словом духовної проповіді до вірних звернувся Преосвященний Владика Іван Кулик – Єпарх Кам’янець-Подільський. Аналізуючи подію Переображення Господнього, Владика наголосив: «Сьогодні Слово Боже розповідає нам про славне Переображення Господа. Слухати Слово – це не лише виконувати якісь релігійні обряди, але слухати Слово Боже – це означає жити цим словом у своєму щоденному житті. Таким прикладом послугу Богові є сам Христос, який приймав Божу волю, віддаючи себе на страждання. Людина, яка довіряє Богові, завжди приймає його у своє життя.  У час труднощів і випробувань Господь хоче, щоб ми слухали Його Слово і скріплювали свою віру. Лише завдяки Богові, ми можемо перемогти свої гріхи,  спокуси і своїх ворогів. Сьогодні просимо Бога, щоб наповнив нас своєю силою, наскільки ми готові прийняти Його в своє життя. Також особливо взиваємо до Богородиці, просячи в неї заступництва».

На завершення Божественної Літургії звучали привітання для Владик, духовенства, вірних, представників влади. Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Єпарх Бучацький нагородив місцевих меценатів та добродіїв подячними грамотами. Під час привітань також було вручено церковну нагороду – право носіння хреста з прикрасами, якої удостоївся о. Степан Попроцький – адміністратор відпустового місця Савелівки, організатор прощі, духовний лідер навколишніх парафій.

У вечірніх сутінках лунала молитва до Богородиці біля джерела, яка завершилася Водосвяттям і окропленням усіх присутніх свяченою водою.

Духовне піднесення великої кількості Христових вірних, що по-особливому уповали цього дня на заступництво Матері Божої, суголосо відгукувалося у кожному серці, які об’єднала Савелівська Богородиця.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

 

Єпархіальна проща «За мир і спокій в Україні» у відпустовому місці Савелівка https://buchacheparchy.org.ua/images/2023/21082303/011.jpg#joomlaImage://local-images/2023/21082303/011.jpg?width=1024&height=768 Super User