Відпуст в Улашківському монастирі отців Василіян

7 липня 2023 р. Б. в день Різдва чесного і славного пророка, предтечі  і хрестителя Господнього Івана, відбулася проща до Улашківського монастиря Різдва Пресвятої Богородиці Чину Святого Василія Великого.

Улашківський монастир має багату і цікаву історію, адже з давніх часів тут був духовний осередок до якого звідусіль прямували прочани. Чудотворна ікона Улашківської Богородиці та ікона Предтечі Івана Хрестителя – знані у краї святині, які збирають навколо себе велику кількість вірних. Особлива духовна  атмосфера цього місця завжди наповнює храм багатьма прочанами на великі церковні свята, відпусти та єпархіальні з’їзди. 

Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди відпустового свята очолив Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Єпарх Бучацький у співслужінні з Преосвященним Владикою Іринеєм Біликом, ЧСВВ – Каноніком Римської Папської базиліки Санта Марія Маджоре,  який має особливу духовну єдність із обителлю отців Василіян та правлячим єпископом Кам’янець-Подільської дієцезії РКЦ Владикою Леоном Дубравським. 

Зі словом духовної проповіді до присутніх звернувся Преосвященний Владика Іриней Білик, ЧСВВ. Архиєрей пригадав присутнім про життя і молитовні подвиги святого Івана Хрестителя та значення його особи в контексті земного життя Ісуса Христа та християнської історії загалом. Владика говорить: «Предтеча і хреститель Господній Іван рішуче виступив проти беззаконня і грішних поривів царя Ірода, за що був убитий. І сьогодні багато людей, котрі стоять на боці правди, не відступають від голосу совісті і істини, платять за це своїм життям. Іван Хреститель показує нам як треба ревно свідчити, любити правду, не боятися стати на її бік. Ми є свідками того як Україна стала жертвою нечуваної брехні. Ворог заздрить бажанню нашого народу бути вільними і самостійними. Віщий голос Предтечі сьогодні промовляє до кожного з нас і закликає до посиленої молитви. Господь прагне, щоб кожен з нас зробив необхідний вибір – чи стати на коліна перед загарбниками, або ж піти за Богом  і здобути перемогу».

Духовні роздуми Владики Іринея наштовхують на важливі паралелі біблійної оповіді про Івана Хрестителя з сучасним світом. На завершення науки Архиєрей говорить: «Наслідуймо чесноти святого Івана Хрестителя, бо всі ми покликані до повноти християнського життя і досконалості в любові. Завданням кожного віруючого є дати можливість зростати Богу в наших душах. Духовно єднаймося і надсилаймо свою духовну зброю нашим захисникам, які щоденно служать за нас кровну літургію  жертви і любові, щоб захистити нашу Батьківщину, бо життя має цінність тоді, коли ми приносимо його в дар іншим в любові, терпінні та істині».

Під час Божественної Літургії Архиєреї, численне духовенство та усі присутні піднесли усильні благання про мир в Україні, перемогу над ворогом та якнайшвидше завершення війни. 

Завершилося духовне святкування служінням Чину Водосвяття біля джерела та окропленням усіх присутніх свяченою водою, яка за молитвами святого Івана Хрестителя та заступництвом Матері Божої, що прославилася у чудотворній Улашківській іконі, подарує усім міцне здоров’я та непохитну віру,  а Україні - мир і перемогу!

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Відпуст в Улашківському монастирі отців Василіян https://buchacheparchy.org.ua/images/2023/080723/017.jpg#joomlaImage://local-images/2023/080723/017.jpg?width=1024&height=768 Super User