«На прихід Святого Духа чекає той, хто готує простір для Бога у своїй душі», - Преосвященний Владика

4 червня 2023 р. Б. в день величного свята Зіслання Святого Духа, Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Єпарх Бучацький очолив Архиєрейську Божественну Літургію в Катедральному Соборі св. верх. апп. Петар і Павла у м. Чортків.

Свято П’ятидесятниці – це важлива подія християнської історії, яка стала знаковою в процесі розбудови Церкви Христової. Зішестя Святого Духа ознаменувало продовження розвитку християнства в дусі любові, добра і милосердя.

Проповідуючи цього дня Слово Боже, Владика Дмитро наводить багато історичних паралелей, які об’єднують Старий і Новий Завіти, минуле і сучасність. Архиєрей говорить: «Зіслання Святого Духа на апостолів і на Церкву Христову дає початок творенню спільноти, яка живе єдиною метою.  Церква – це є ми! Усі християни творять Церкву, як велику спільноту, яку об’єднує Христос. Бог прийшов до нас в людському тілі, показуючи свою любов до нас, а Дух Святий показує нам, що ми не раби, а діти Божі. Ми створені, щоб бути дітьми Божими. Такий Божий план був з самого початку,  і ніщо його не може зруйнувати.

Пригадуючи буремні події історії УГКЦ, Владика продовжує: “Наша Церква пережила багато потрясінь. Нас намагалися стерти з лиця землі: переслідували вірних, арештовували єпископів, зневажали і проганяли. Проте, коли всі про нас забули, ми молилися і вірили. Дух Святий перебував разом з нами і ми сьогодні стали вільними. Наша Церква відкрито діє і проповідує Слово Боже. Подія приходу Святого Духа твориться повсякденно,  але на неї чекає той, хто готує простір для Бога у своїй душі, хто знаходить час для Бога. Бог дає нам силу вистояти через нашу віру. Ми крокуємо у нове життя, яке ми самі будуємо, але в усьому має бути план Божий».

Також цього дня було освячено дальматики зеленої барви для архиєрейської і катедральної прислуги.

Спільне моління Владики Дмитра і духовенства Собору було звернене до особливої милості Пресвятої Трійці у важких обставинах війни. Соборна молитва «Боже, великий єдиний» по-особливому була звернена до Святого Духа з проханням миру і спокою для нашої держави.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

«На прихід Святого Духа чекає той, хто готує простір для Бога у своїй душі», - Преосвященний Владика https://buchacheparchy.org.ua/images/2023/17062301/006.jpg#joomlaImage://local-images/2023/17062301/006.jpg?width=1024&height=768 Super User