«Возвеселімся всі разом нині…», - лунає від хати до хати в час Різдвяних свят. Саме слова відомої колядки стали лейтмотивом урочистостей, що відбулися в неділю, 3 лютого, на парафії Покрови Пресвятої Богородиці, що в смт. Гусятин. Божественну Літургію цього дня співслужили о.Петро Гудима та о. Іван Римар, ректор Тернопільської Вищої Духовної Семінарії ім. Патріарха Йосипа Сліпого. Справжньою окрасою Служби Божої став спів братів-семінаристів, що прибули разом зі своїм наставником.

Опісля о. Петро запросив гостей, усіх присутніх парафіян, на торжество, яке в народі називають розколядою. Це своєрідний підсумок Різдвяних святкувань. У щирій, невимушеній атмосфері, за горнятком запашної кави, запрошені мали змогу вкотре поринути у світ духовний. Отець Петро та їмость  п.Оксана нагадали, що цикл зимових свят розпочинається від дня Андрія Первозванного, пам’ять якого звершуємо 13 грудня. За ним іде день, якого з нетерпінням чекають не тільки малеча, а й дорослі, - Святого Миколая. І, нарешті, - день Навечір’я Різдва й Різдво Христове. У слова о. Петра та їмості органічно впліталися віршовані рядки дітей: Анастасії Блощищак, Соломії Процик та інших, які щиро возвеличували святих і славили Рождество Христове.  Коляда «Бог Предвічний» у виконанні парафіяльного хору до глибини сердець зворушила усіх присутніх. Потім зі своїм напутнім словом звернувся до гусятинців о. Іван Римар. Його повчання про покликання, зокрема про покликання до священичого стану, спонукали до роздумів молодих батьків, людей старшого покоління. Не в одного присутнього покотилася по щоці сльоза під час задушевного виконання братами-семінаристами пісні « Мамо, не жалій для Христа свого сина». Продовжили дійство учасники дитячого вертепу під керівництвом п. Оксани Гудими. І знову лине коляда у виконанні сімейного дуету Степана Придруги та його онука Дениса Кохана. Своєрідний екскурс у час Різдвяних свят продовжили віншування зі Старим Новим Роком, Водохрещям. Пісня «Україна колядує…», у виконанні Юлії Скотніцької, стала завершальним акордом зустрічі.

До слова, подібні святкування практикуються в Європі вже давно. Отець П.Гудима та їмость п.О.Гудима мали можливість стати свідками такого дійства, перебуваючи з паломництвом у Римі. Для нас, українців, це є поки що новинкою. Однак, судячи із вражень присутніх, має шанс прижитися.

Тож висловлюємо вдячність сім’ї о.Петра Гудими за приємні хвилини відпочинку. Такі заходи єднають людей, побуджують до милосердя, духовно зближують, роблять їх добрішими.

Вдячні парафіяни

«Возвеселімся всі разом нині» https://buchacheparchy.org.ua/ Super User