Історичну конференцію під такою назвою проведено у Чорткові в приміщенні Бучацької єпархії УГКЦ  24 січня  2013р.Б. Цього дня у великому  актовому залі єпархіального управління зібралися дослідники подій Голокосту у південних районах Тернопільської області з Києва, Тернополя, Заліщик, Борщева, Товстого, Чорткова: історики, краєзнавці, викладачі гуманітарних дисциплін, студенти навчальних закладів краю, журналісти, правозахисники, представники закладів культури, організацій громадського суспільства та духовенства.

З привітальним словом до присутніх звернувся Преосвященний Владика Дмитро Григорак ЧСВВ,  єпарх  Бучацький.

Конференцію приурочено  70-ій роковині трагедії галицького єврейства (Голокосту, Катастрофи, Шоа) у 1941 – 1944 роках, зокрема, – знищення єврейського гетто у Чорткові у 1943 році.

Доповідачі торкалися ,зокрема, питання про роль духовенства у справі порятунку євреїв у роки Голокосту. Студентка Чортківського педагогічного училища імені Олександра Барвінського Світлана Дутчак у власному дослідженні «Свідчення очевидців про події Голокосту 1941 – 1944 років у містечку Товстому Тернопільської області» розповіла про отця Антона Навольського, удостоєного почесного звання Праведника народів Світу за порятунок багатьох євреїв.

Ті трагічні події сімдесятирічної давнини можна вважати однією з найбільших гуманітарних катастроф, що будь-коли сталися у нашому краї. Належить також визнати, що пам'ять про цю сторінку історії досі належним чином не збережено. Втрата сотень тисяч людських життів, матеріального культурного спадку - незворотна. Але  хоч би пам'ять про них належить повертати  свідомо, відповідально, крок за кроком. Можна вважати, що через осмислення нелегкого вантажу пам'яті про Голодомор, сталінські репресії та Голокост лежить шлях утвердження гуманістичних цінностей в українському суспільстві.

Конференція  не є частиною будь-якого проекту. Її проведення організаційно не підтримувалося та не фінансувалося: органами влади, міжнародними організаціями, благодійними фондами, комерційними структурами та окремим фізичними особами. Воно стало можливим саме завдяки підтримці Єпархіального управління Бучацької єпархії УГКЦ.

Ініціатор конференції – громадська організація „Гельсінська ініціатива-ХХІ”, котра є членом Української Гельсінської спілки з прав людини.

За матеріалами конференції „Гельсінська ініціатива-ХХІ” планує видати збірку наукових доповідей, котру буде передано й до Музею політичних репресій, який створено у приміщенні єпархіального управління Бучацької єпархії.

Контакти організаторів конференції: а/с № 12 м. Чортків Тернопільської обл 48501, ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., http://21.helsinki.org.ua/.

Через знання про трагедію Голокосту – до повернення історичної пам'яті та людської єдності https://buchacheparchy.org.ua/ Super User