Відомо, що художники прославляють Ісуса, Діву Марію і святих через ікони, скульптури, композитори – через духовні музичні твори, а обдаровані талантом вишивання творять прославу Богородиці також і через цей вид мистецтва. У борщівському храмі Успіння Пречистої Діви Марії знаходиться особлива ікона Богоматері з Ісусом. Діва Марія одягнена у червоно-чорну вишиванку. Її святі вуста неначе прагнуть сказати з ікони щось важливе всім, котрі приходять до церкви. Отож ця святиня є неоціненним духовним багатством не лише борщів’ян, але і всіх українців, котрі споконвіків уповають на Пресвяту Богородицю.

У рамках цьогорічного фестивалю «У Борщівському краї цвітуть вишиванки» відбулося врочисте почитання ікони Богоматері у вишиванці. Урочистості розпочалися Святою Літургією у церкві Успіння Пречистої Діви Марії. Разом із парохом церкви о. Богданом Боднаром на відправі пісенно молився народний церковний хор «Благовіст» під керівництвом п. Любомира Хомишина, який функціонує на парафії Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії м. Чорткова. Протягом 20-ти років цей відомий творчий колектив пропагує українську духовну музику в українських селах і містах, супроводжує Богослужіння в Марійському духовному центрі у Зарваниці. Хор неодноразово отримував нагороди і користується великою пошаною і любов’ю вірян. У червні 2001 р. Б., коли в Україну завітав Папа Римський Іван Павло ІІ (нині блаженний Католицької Церкви), «Благовіст» виконував Святу Літургію на київському летовищі.

Після відправи у Борщові ікону Богоматері у вишиванці врочисто винесли на парафіяльне подвір’я. Відтак священик освятив воду, окропив нею вірян, а також благословив їх іконою.  Проте у післяобідню пору на центральній площі Борщова вшанування ікони продовжилось. Спершу священики промовили молитву, а відтак і благословили святинею всіх присутніх на святі.

Парафіяни храму Успіння Пречистої Діви Марії м. Борщова вдячні за християнське проведення свята вишивання хору «Благовіст», священикам, а особливо дякуємо о. Богдану Боднару за цінну ікону у вишиванці, яка відображає долю українського народу і закликає дбати про свою духовну і національну гідність. Ця ікона гуртує нас в одну Божу спільноту, виховує нас, дисциплінує. Взагалі, ікона приводить до гармонії дух, душу і тіло, ікона закликає уподібнитись Творцю, ікона допомагає творити храм Божий глибоко у серці. Тож плекаймо пошану до ікон, бо вони є очима душі на шляху у вічність.

Ольга Рачковська, вчителька християнської етики, катехитка (Борщів)

У БОРЩОВІ ВШАНУВАЛИ БОГОРОДИЦЮ У ВИШИВАНЦІ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User