Взаємним жестом екуменізму й толерантності можна назвати участь традиційних християнських конфесій України у святкуванні 10-ліття Джерела Всецариці на парафії Покрови Пресвятої Богородиці УПЦ КП у Чорткові. Урочистості відбулися у суботу, 11 серпня.     

Богослужіння з нагоди ювілею очолив Глава УПЦ КП – Патріарх усієї Русі-України Блаженніший Філарет у співслужінні з собором єпископів та численного духовенства. На Святій Літургії були присутні і представники УГКЦ: Преосвященний владика Дмитро Григорак, ЧСВВ, єпарх Бучацький, о. Володимир Заболотний, протосинкел Бучацької єпархії та о. Володимир Білінчук, особистий секретар єпископа. Розділив радість вірян Православної Церкви і римо-католицький священик о. Ярослав Кравець. В урочистостях взяли участь і миряни різних Церков. Були присутні також представники Чортківської райдержадміністрації, районної та міської рад, лідери політичних партій та об’єднань.

Після Богослужіння Блаженніший Філарет виголосив проповідь. Спершу ієрарх висловив свої роздуми на різноманітні духовні теми. Відтак Предстоятель УПЦ КП порушив актуальне питання української мови після ухвалення і підписання скандального закону «Про засади державної мовної політики». Патріарх розповів, які загрози з боку Росії чигають на українців. Також заявив про утиснення української мови. Далі Блаженніший Філарет висловився, що в Україні «немає сили, яка б об’єднала українську націю», і закликав кожного самостійно захищати свою мову.

Після традиційних вітань та подяк процесія архиєреїв, духовенства і численних мирян вирушила до джерела Всецариці, яке знаходиться на церковному подвір’ї. Спершу там відправили Акафіст, а згодом і окропили вірян освяченою водою. Це і стало завершальним акордом свята.  

Довідка

Церква Покрови Пресвятої Богородиці у Чорткові, попри приналежність до УПЦ КП, має безпосередній історичний зв’язок з УГКЦ. Вона була освячена 14 жовтня 1905 р. єпископом Григорієм Хомишиним, єпископом Станіславським, котрий нині проголошений блаженним нашої Церкви. До зведення храму спричинилося багато меценатів і жертводавців. Кошти жертвували також отці Василіяни та отці Редемптористи з різних монастирів.

У храмі служило багато греко-католицьких священиків. З-поміж них великий внесок в історію цієї парафії зробили саме отці Василіяни.  Досі старожили згадують про цей храм як про Василіянську святиню. У зв’язку з воєнними перипетіями та радянським режимом храм був переданий Московській Церкві. У 90-х роках він належав УАПЦ, а нині є парафіяльним осередком УПЦ КП.

На подвір’ї церкви Покрови Пресвятої Богородиці знаходиться каплиця Діви Марії з джерелом, майже ровесниця храму. У 1944 р. фашисти скинули на святиню бомбу, внаслідок чого стіни і дах каплиці були зруйновані, але статуя залишилась неушкодженою. Старші люди згадують, що в ту ніч, коли бомбили каплицю, біля неї молився солдат Червоної армії, котрому Діва Марія зберегла життя. Після війни каплиця була відбудована з дерева. У 1981 р. її перебудували з каменю.  

Обабіч старої каплиці знаходиться ще одна святиня – Джерело Всецариці, яке забило у 2001 р. За свідченнями людей, його вода має цілющі лікувальні властивості. Отож джерело і назвали у честь Всецариці (Всецариця – це чудотворна ікона з Афону, яка зцілює від онкологічних недуг). Освячення джерела відбулося 11 серпня 2002 р. Вода джерела, яка не замерзає навіть узимку, тече до спеціально облаштованої купальні, до якої люди входять із наміром оздоровлення.

У 2004 р. над Джерелом Всецариці була зафіксована поява Пречистої Діви Марії. З того часу ще більше людей, незалежно від конфесійної приналежності, відвідують парафію Покрови Пресвятої Богородиці, прохаючи Діву Марію про заступництво.

Віталій Затильний, прес-служба Бучацької єпархії

НА СВЯТКУВАННІ ЮВІЛЕЮ ДЖЕРЕЛА ВСЕЦАРИЦІ У ЧОРТКОВІ ПАТРІАРХ ФІЛАРЕТ І ВЛАДИКА ДМИТРО ПОТИСНУЛИ РУКИ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User