У Бучацькій єпархії активно розвиваються нові парафіяльні спільноти. Так, у день Положення чесної ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні, 15 липня, вперше відбулося храмове свято молодої парафії хутора Зелена, що належить до с. Переходи Чортківського району.

Хутір розташований на чималій відстані від сусідніх сіл, де є храми УГКЦ. У Переходах є римо-католицька та православна парафії. Отож потреба у формуванні греко-католицької громади Зеленої була зумовлена кількістю та бажанням місцевих мешканців. Ініціативу вірян благословив правлячий архиєрей Бучацької єпархії – владика Дмитро Григорак, ЧСВВ. І нині старанням парафіяльного адміністратора о. Володимира Логуша більше 15-ти віруючих щонеділі і щосвята мають можливість молитись у невеличкій каплиці, яка розташована у центральній частині хутора. Її історія сягає ще 1907 р., проте у 2002 р. каплиця була відреставрована.

Святкування першого храмового свята розпочалося Вечірньою днем раніше, у суботу. На відправу прийшло більше 15-ти парафіян з дітьми.  

У неділю празникові урочистості розпочалися Святою Літургією, яку очолив парох греко-католицької церкви с. Оришківці отець-митрат Григорій Полоз у співслужінні з парафіяльним адміністратором о. Володимиром Логушем та парохом православної громади с. Переходи прот. Ярославом Ковальчуком. На відправі були присутні не лише кілька десятків місцевих вірян, а й гості з сусідньої парафії Різдва Пресвятої Богородиці с. Вигнанка, котрі прибули на свято з процесією. Також вигнанський церковний хор пісенно супроводжував Богослужіння.

Після Євангелії о. Григорій виголосив проповідь про значення свята Положення чесної ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні, провівши паралелі із сьогоденням.

Наприкінці Богослужіння прозвучав спів «Многая літа!». Відтак о. Григорій подякував о. Володимиру за запрошення взяти участь у храмовому святі. Крім цього, священик пригадав постать покійного владики Якова Тимчука, ЧСВВ, котрий підпільно служив у цій місцевості, про що досі пам’ятають хуторяни. Отець-митрат також привітав усіх парафіян, побажав їм святості і розвитку їхньої спільноти. У свою чергу, о. Володимир подякував священикам за участь у Богослужінні. А далі відбулося водосвяття та кроплення присутніх освяченою водою.

Прес-служба Бучацької єпархії

НА ХУТОРІ ЗЕЛЕНА ВПЕРШЕ ВІДБУЛОСЯ ХРАМОВЕ СВЯТО https://buchacheparchy.org.ua/ Super User