У Чорткові, який є єпископським осідком Бучацької єпархії, 12 липня, у Петропавлівський день, відзначили знаменне свято – 490-ліття від дня заснування міста. Попри різноманітні заходи світського характеру, в місті провели масове духовно-молитовне дійство, на яке прибув Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук. Отож з нагоди ювілею Чорткова і храмового свята Катедрального собору Верховних апостолів Петра і Павла відбулася урочиста Свята Літургія, яку очолив Предстоятель УГКЦ. Разом з ієрархом служили єпископ Бучацький Преосвященний владика Дмитро Григорак, ЧСВВ, куріальне духовенство Бучацької єпархії, о. Андрій Романків, протосинкел Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, отці Василіяни та священики з різних єпархій. На Богослужінні були присутні богопосвячені особи і численні миряни, з-поміж яких багато приїхало з різних міст України, щоб зустрітись з Блаженнішим Святославом. Серед вірян молились і представники міської та районної рад, політичних сил, політики-меценати. Святу Літургію пісенно супроводжував хор Катедрального собору Верховних апостолів Петра і Павла під керівництвом Івана Кікіса.

Після Євангелія Глава УГКЦ виголосив проповідь. У ній ієрарх пояснив прочитане Боже Слово, обґрунтував безцінний внесок святих Петра і Павла у становленні та розвитку християнства. Апостол Петро у рецепції Блаженнішого Святослава постав як «символ єдності і непорушності Церкви, і чистоти в апостольстві». Далі йшлося про духовну формацію Савла, котрий згодом був названий Павлом, ставши апостолом народів. Блаженніший пояснив, що обидва апостоли загинули мученицькою смертю у Римі, тому пам’ять про них відзначається в один день. Їхня нероздільність є, водночас, символом єдності Христової Церкви. Саме ця єдність, наголосив Глава УГКЦ, становить її силу. Відтак у проповіді прозвучало, що наслідниками Петра і Павла є Святіший Отець, а також церковні ієрархи. Це теж приклад єдності й неперервності. Тому, сказав Предстоятель, «ми покликані свідчити цю єдність». Далі наголосив, що важливий і послух єпископу, оскільки це є «запорукою миру і злагоди в єпархії». Підсумовуючи сказане, Блаженніший Святослав висловився: «Наша місія – бути великим даром Божим для Церкви і в Церкві». А завершилась проповідь словами: «Апостоле Павле, допоможи горіти Духом так, як горів ти, і бути носіями Божого Слова».

Після Богослужіння, за традицією, хор довго виконував «Многая літа!» для Святішого Отця, ієрархів УГКЦ, усіх присутніх. Потім були взаємні подяки і вітання. Владика Дмитро подякував Блаженнішому Святославу за приїзд до Чорткова і, взагалі, за пастирську опіку над Бучацькою єпархією, адже Глава УГКЦ неодноразово приїжджав до осідку єпархії. Єпископ побажав високому ієрарху міцного здоров’я і витривалості у служінні.        

Завершилось свято водосвяттям, кропленням освяченою водою всіх присутніх та благословенням Блаженнішого Святослава і Преосвященного Дмитра.   

Молитовне святкування ювілею міста було нагодою ще раз переконатись, наскільки розвиненим у духовно-релігійному плані є Чортків. Нині тут функціонують шість греко-католицьких парафій, три монастирі: отців Василіян, сестер Пресвятої Родини і сестер Мироносиць, християнські спільноти та організації різної специфіки та вікових груп. У Чорткові нещодавно, 1 липня, було закладено й освячено камінь під будівництво нового храму для парафії Блаженних новомучеників, віряни якої поки що моляться у невеликій каплиці.

Справжнім актом віднови історичної справедливості стало повернення отців Василіян до Чорткова. Василіянська літургічно-монастирська традиція у місті перервалась через радянську окупацію України, внаслідок чого монахи втратили свою церкву й монастир, а тому служили підпільно. Нині, завдяки владиці Дмитру, отці Василіяни опікуються парафією Преображення Господнього. У перспективі – і зведення монастиря.   

Прес-служба Бучацької єпархії

ОСІДОК БУЧАЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ ВІДСВЯТКУВАВ 490 РОКІВ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User