У відпустовому центрі Бучацької єпархії УГКЦ – Улашківській василіянській обителі св. Івана Хрестителя 7 липня відбулися урочистості з нагоди відпусту. В Улашківцях відпусти відбуваються двічі на рік – у день Різдва Предтечі Господнього і на Успіння Пресвятої Богородиці.

Споконвіків глибоковіруючі українці горнулись до цього святого місця, розташованого на узгір’ї, обабіч ущелини з печерним християнським храмом, який постав тут на колишньому язичницькому капищі. До того ж, в Улашківцях постійно відбувалися оздоровлення за посередництвом чудотворних ікон: Пречистої Діви Марії з Немовлям та св. Івана Хрестителя. Отож до цієї святині приходили паломники навіть з найвіддаленіших куточків України.

Цьогоріч молитовні урочистості розпочалися у переддень празника св. Івана Хрестителя Великою Вечірньою у монастирській церкві Різдва Пресвятої Богородиці, яка має статус Папської базиліки. Опісля тривали нічні чування, під час яких віряни багато молились, просили про небесне заступництво за посередництвом чудотворних ікон, слухали науки отців Василіян. Опівночі відбувся Акафіст до Предтечі Господнього. 

У суботу, 7 липня, святкування розпочалися з Утрені. Після відправи духовенство, богопосвячені особи та миряни радо вітали архиєреїв: вислуженого єпископа Бучацької єпархії, а нині Каноніка Папської базиліки св. Марії Більшої у Римі Кир Іринея Білика, ЧСВВ та правлячого єпарха Бучацького Кир Дмитра Григорака, ЧСВВ. Далі відбулася Божественна Свята Літургія, яку служили з владиками єпархіальні священики, ігумен Улашківського монастиря о. Теодозій Крецул, ЧСВВ та отці Василіяни з різних монастирів. Серед духовенства також були колишній синкел єпархії о.-митрат Григорій Полоз та о. Олег Ольховецький, канцлер Бучацької єпархії. 

Після читання Євангелія владика Іриней виголосив проповідь, яка була пронизана темами покаяння, утвердження віри, навернення. Також стало відомо, що 2013 р. Б., з благословення Святішого Отця Бенедикта ХVІ, буде проголошений Роком Віри. Отож владика Іриней закликав, аби всі мешканці Землі передавали віру наступним поколінням, щоб шукали живого Бога.

У рамках урочистостей відбулися також дияконські свячення. А після Богослужіння лунали вітання і спів «Многая літа!» Відтак паломницьку зустріч підсумував владика Дмитро, привітавши присутніх зі святом Предтечі Христового. Завершальним дійством празника стало водосвяття біля чудотворного джерела. Далі владики та священики окропили присутніх освяченою водою. 

Цього року до Улашківської обителі традиційно прибули паломники з різних частин Бучацької єпархії: з Чорткова, Заліщиків, Борщова та інших населених пунктів. Особливо багато було молоді, членів молодіжних християнських організацій та спільнот. Кожен добирався до славнозвісної обителі, як тільки міг: автомобілем, автобусом, пішки. До прикладу, Чортківська парафія Преображення Господнього, якою опікуються отці Василіяни, зорганізувала пішу прощу. Однак, на відпуст приїхали навіть прочани з Луцька. А от приїзд попереднього єпарха Бучацького – владики Іринея Білика, ЧСВВ до Улашківців став уже традицією. Саме завдяки владиці Іринею храм Різдва Пресвятої Богородиці отримав статус Базиліки. У духовному значенні побувати на відпусті в Улашківській обителі означає те ж саме, що побувати в Апостольській Столиці. Також владика Іриней завжди передавав Базиліці Різдва Пресвятої Богородиці мощі. Так, зараз в Улашківцях, крім двох чудотворних ікон, знаходяться частинки мощів св. Івана Хрестителя. Цього року владика Іриней урочисто передав Улашківській базиліці та монастирю чудотворну реліквію – частинку Хреста Господнього, яка постійно буде тут перебувати для загальнолюдського почитання.

Віталій Затильний, прес-служба Бучацької єпархії

УЛАШКІВСЬКА ОБИТЕЛЬ ПОПОВНИЛАСЬ ЩЕ ОДНІЄЮ РЕЛІКВІЄЮ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User