Євхаристійна проща дітей-першопричасників Бучацької єпархії до Марійського духовного центру в Зарваниці відбулася у суботу, 30 червня 2012 р. Б. Священики, батьки і катехити, які подбали про участь дітей у прощі, старалися якнайкраще все зорганізувати, щоб діти добре почувалися в чудотворному місці. Очевидно, дорослі глибоко розуміють слова, які сказав Христос: «Пустіть дітей! Не бороніть їм приходити до мене, бо таких Царство Небесне» (Мт. 19, 14). Участь батьків, духовних наставників і катехитів у такій прощі є вагомим прикладом для молодого покоління.

У Зарваниці тепло і радо вітав владику Дмитра Григорака, ЧСВВ і маленьких прочан священик Володимир Топоровський. Відтак на подвір’ї Зарваницької парафіяльної церкви розпочалася Свята Літургія, яку очолив єпарх Бучацький. З єпископом служили священики Бучацької єпархії, котрі прибули з дітьми на прощу. Чудовим співом супроводжував Святу Літургію дитячо-юнацький хор парафії Святого Миколая з Копичинців, додаючи прощі ще більшої урочистості.

Після відправи, згідно з програмою прощі, діти поставили квіти до стіп чудотворної ікони Зарваницької Божої Матері і спільно промовили молитву-благання про постійну і особливу опіку Богородиці над дітьми-першопричасниками Бучацької єпархії, їхніми батьками, вчителями та духовенством.

У пообідню пору відбувся духовний концерт «Ісус у моєму серці», на якому виступили діти з кожного деканату. Концертні номери довели, наскільки щедро обдарував Господь талантами наших українських дітей. Пісні, вірші, сценки були вміло виконані юними прочанами, що засвідчило водночас плідну працю катехитів та священиків у катехитичній сфері. А от завершальна пісня «Маріє» у виконанні Дмитрика Майданика з Чорткова спонукала дітей створити велике коло для Пречистої Діви Марії і висловити у такий спосіб свою любов до Богородиці, бо справді у той час діти почувалися, наче в обіймах Мами – просто, невимушено, щиро… На якусь мить ніби небо прихилилось до землі, і всі присутні відчули себе дітьми.

Незабутнє враження справив на всіх присутніх похід із владикою Дмитром до чудотворного джерела. Діти, як квіти, в українських вишивках йшли довкола владики і співали християнські пісні, а усмішки дорослих, які йшли назустріч, додавали дітям відваги свідчити про присутність Ісуса в їхніх дитячих серцях. Благословення прочан і кроплення свяченою водою біля Зарваницького джерела було по-особливому щедре і багате. На згадку про паломництво діти отримали від владики Дмитра образочки.  

Євхаристійна проща відбулася, але водночас стала початком до наступних зустрічей. У багатьох прочан виникла пропозиція, щоб кожного року першопричасники Бучацької єпархії мали таке спільне паломництво до Зарваниці зі своїми батьками, хрещеними, священиками та катехитами. Сподіємось, це стане доброю традицією у нашій єпархії, бо всі ми розуміємо, що кожна традиційна проща є тільки маленьким відблиском великої прощі від землі до небес.

Катехитична комісія Бучацької єпархії УГКЦ

БУЧАЦЬКА ЄПАРХІЯ ВПЕРШЕ ЗОРГАНІЗУВАЛА ЄВХАРИСТІЙНУ ПРОЩУ ДІТЕЙ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User