У василіянському монастирі св. Миколая, що в с. Крехів на Львівщині, 19-20 травня ц. р. тривали ювілейні урочистості з нагоди 400-ліття від дня його заснування.  

Опівночі, в ніч із суботи на неділю, розпочалося нічне чування для молоді на відпустовій площі під керівництвом о. Себастіяна Бондаренка, ЧСВВ та молитовне чування у храмі під проводом о. Ігнатія Москалюка, ЧСВВ.

У неділю зранку, о 8:00 год., о. Йоан Лубів, ЧСВВ відслужив Велику Утреню на відпустовій площі. Після Утрені о.-магістр відслужив Молебень до св. Отця Миколая.

 Цьогорічні ювілейні святкування звеличила присутність Високопреосвященних владик: Михаїла Колтуна, єпископа Сокальсько-Жовківського, та Дмитра Григорака, ЧСВВ, єпископа Бучацького (який, до речі, проходив новіціат у цьому василіянському монастирі, будучи одним з перших новиків після виходу нашої Церкви з підпілля).

О 10:30 год. розпочався процесійний хід з монастиря на відпустову площу. Об 11:00 год. розпочалася урочиста Свята Літургія, яку відслужили Високопреосвященні владики: Михаїл та Дмитро. З ними співслужили о. Пантелеймон Саламаха, ЧСВВ, протоігумен Провінції отців Василіян Найсвятішого Спасителя в Україні, о . Павло Райчинець, ЧСВВ, протоігумен Провінції святого Миколая (Закарпаття), о. Атанасій Євуш, ЧСВВ, ігумен монастиря св. Миколая у Крехові та понад 25 священиків: василіян та єпархіальних пастирів. Службу Божу співав парафіяльний хор під диригуванням о. Василія Мендруня, ЧСВВ.

Під час проповіді владика Дмитро зосередився на постаті святого Отця Миколая, над чеснотами його життя та прикладом його ревного служіння Богові через свого ближнього.

Під час ювілейних богослужінь (у суботу та неділю) вірні мали змогу приступити до Святих Тайн: Примирення-Сповіді та Причастя (цього року до Святого Причастя приступили понад 5 тисяч вірних).

Після урочистої Служби Божої до вірних звернувся владика Михаїл, який привітав всіх з празником перенесення мощів святого Отця Миколая.

Опісля о. Василь Тучапець, ЧСВВ, ігумен монастиря святого Василія у Києві та вікарій протоігумена Провінції Отців Василіян Найсвятішого Спасителя в Україні від імені о. протоігумена Пантелеймона (який, у зв’язку зі своїми обов’язками, змушений був від’їхати) подякував Преосвященним владикам, високопреподобним та всесвітлішим отцям, преподобним сестрам-монахиням і братам-монахам, всім вірним за участь у відпусті на літнього Миколая.

Після цього всі разом помолилися в намірі Святішого Отця, щоб отримати повний відпуст. Відтак владика Михаїл проказав молитву на освячення всякої речі. Святкування закінчилися процесійних ходом до монастиря, під час якого Високопреосвященні владики освяченою водою окропили вірних та речі духовного вжитку.

Нехай же святитель Миколай, великий чудотворець і доброчинець, завжди нам всім допомагає і має у своїй особливій опіці цю святу василіянську обитель.

о. Йосафат Коваль, ЧСВВ
Джерело: www.osbm.in.ua

Більше фото тут

КРЕХІВСЬКА ОБИТЕЛЬ ВІДСВЯТКУВАЛА ЮВІЛЕЙ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User