У Великому пості часто проводяться різноманітні духовні заходи, мета яких допомогти людям оновити свою віру та призадуматись над власним життям, виправивши опісля його помилки. Досягти цієї мети чудово допомагають Хресні дороги, які відбуваються у кожному храмі і дають нагоду відчути й усвідомити, наскільки важкими були Ісусові страждання і якою безцінною є Його жертва задля добра людства. Останнім часом великою популярністю користуються ще імпровізовані страсні походи, що збирають велику кількість вірян. А от мешканцям Гусятина 4 квітня самобутню театралізовану Хресну дорогу представили члени Івано-Франківського осередку ТУСК «Обнова», щоб допомогти людям наново і вкотре пережити терпіння Божого Сина. У цій Хресній дорозі взяли участь Єпарх Бучацький – Преосвященний владика Дмитро Григорак, ЧСВВ і священики Гусятинського деканату, зокрема о. Петро Гудима, котрий і запросив студентську молодь.

Таку ж Хресну дорогу цього року «Обнова» провела і в с. Високе на Монастирищині. Загалом, івано-франківські обновляни провели вже майже 30 таких Хресних доріг, які із захопленням та глибокою застановою сприйняли мешканці міст і сіл Західної України. Ці дійства стали для «Обнови» традиційними і проводяться з євангелізаційною місією.

Духовну виставу «Обнова» представила в різних місцях Гусятина, здебільшого, біля сакральних споруд. Аби всі люди могли побачити, що діється на Хресній дорозі, використовували вантажівку, яка слугувала сценою. Саме на ній відбувались окремі дії, які наближені до подій тисячолітньої давнини, коли Ісус у стражданні та зневазі прямував на Голгофу. З метою якнайточнішого відтворення Хресної дороги використали навіть кров тварин. Не обійшлось без найбільш зворушливого епізоду – піднесення та закопування хреста зі Спасителем. Лідер Івано-Франківської «Обнови» Андрій Ляхович, котрий також бере участь в організації та проведенні цієї Хресної дороги, розповів, що її сценарій уже має кілька років, але постійно вдосконалюється та доповнюється. У ньому діє майже 30 персонажів. Андрій Ляхович додав, що їхнє страсне дійство має несподіваний фінал – епізод Господнього Воскресіння, який доводить, що жертва Ісуса звершена, і кожна людина воскресла разом з Ним у надії на щасливе вічне життя. 

Наприкінці заходу владика Дмитро подякував активній молоді за проведення дійства і водночас висловив вдячність усім присутнім, котрі чисельно взяли в ньому участь. Обновляни принагідно презентували ще гусятинцям свою організацію та запросили до її лав нових членів.

Віталій Затильний, прес-служба Бучацької єпархії

У ГУСЯТИНІ ВІДТВОРИЛИ ПОДІЇ ТИСЯЧОЛІТНЬОЇ ДАВНИНИ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User