Основні віхи життя і служіння владики Єфрема Кривого, ЧСВВ

 

Єфрем (Василь) Кривий народився 12 грудня 1928 р. у колонії Салтіньо в Іваї (штат Парана, Бразилія).

Навчався спершу у школі Салтіньо, а в 1940 р. вступив до Малої семінарії св. Йосифа у Прудентополісі, якою опікувались отці Василіяни. Через три роки Василь стає послушником василіянського новіціату. Згодом здобуває гуманітарну і філософську освіту, а відтак і звання бакалавра та ліценціата у Папському Григоріанському університеті.

У 1950 р. Василь складає довічні обіти, а через рік отримує дияконські свячення. Того ж року в Римі Єфрема увели і в священичий стан (святитель – єпископ Іван Бучко).

У 1952-1955 рр. о. Єфрем служить у храмі св. свщмч. Йосафата у Прудентополісі, а також працює на посаді віце-ректора і професора Малої семінарії св. Йосафата. Опісля стає її ректором.

Протягом 1959-1969 рр. о. Єфрем є ігуменом василіянського монастиря і парафії св. свщмч. Йосафата у Прудентополісі.

У 1969 р. ієромонах обраний ігуменом студійної обителі оо. Василіян у Куритибі. Через рік стає протоігуменом василіянської провінції св. Йосифа у Бразилії.

У 1971 р. о. Єфрем номінований єпископом-коад’ютором єпископа Йосифа Мартинця з правом наступництва. У 1972 р. Папа Римський Павло VІ уділяє йому єпископські свячення.

У 1978 р. єпископ Єфрем розпочинає управління Куритибською єпархією. Діяльність владики Єфрема була спрямована на утвердження та розвиток національно-релігійних надбань українського народу, на зміцнення позиції УГКЦ у діаспорі. Особливий внесок зробив владика у популяризацію української мови, народних традицій.  

За період свого урядування єпископ відкрив дві семінарії, будинок для перестарілих, півтора сотні греко-католицьких парафії, кілька українських клубів, де вирувало активне громадське життя і панував національний дух.

У 2006 р. Папа Римський Бенедикт ХVІ прийняв зречення владики Єфрема з управління Куритибською єпархією. Наступним єпархом став єпископ Володимир Ковбич, ЧСВВ.

Відійшов у вічність владика Єфрем 3 квітня 2012 р. в Куритибі. Похований у крипті катедрального собору св. Івана Хрестителя.  

У ВІЧНІСТЬ ВІДІЙШОВ ВЛАДИКА ЄФРЕМ КРИВИЙ, ЧСВВ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User