В осідку Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ місті Тернополі 1 квітня відбулася традиційна у Великому пості Хресна хода. Не зважаючи на примхи погоди, головними вулицями міста пройшло кілька тисяч осіб: численне духовенство багатьох християнських конфесій, богопосвячені особи, представники влади, світських і релігійних громадських організацій, спільнот, студенти, миряни різних вікових груп. Очолили кількагодинну Хресну ходу митрополит і архиєпископ Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк і правлячий архиєрей Бучацької єпархії Дмитро Григорак, ЧСВВ. Розпочалась хода і завершилась в архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці.

Уже від початку дійства довжелезна колона учасників Хресної дороги створювала дивовижне видовище. Архиєреї прямували центром проїжджої частини. Навколо владик йшли священики, молодіжні активісти та діти. Головним атрибутом ходи був великий хрест, який чотирнадцятьма стаціями Ісусових страждань почергово несли представники різноманітних професій, посад, соціальних груп.

Чи не найбільше на тернопільській Хресній ході було молоді, яка активно долучилась до організації та проведення дійства. Семінаристи Тернопільської духовної семінарії ім. Й. Сліпого провели молитовні розважання, а молодіжні християнські гурти виконали страсні пісні.

Під час Хресної ходи віряни молились у різних намірах: за підростаюче покоління, аби воно зростало у міцній вірі та плекало національну гордість, за належне християнське виховання дітей, за примирення українських Церков тощо. Крім молитви, люди також роздумували про болючі питання сьогодення: про нівелювання християнських цінностей у світі, про аборти, розлучення, проблеми бідності, міграції, залежності від поганих звичок.

У кінцевому зверненні до присутніх митрополит і архиєпископ Василій Семенюк наголосив на важливості нести хрест у своєму щоденному житті. До учасників Хресної ходи звернувся і єпарх Бучацький владика Дмитро Григорак, ЧСВВ. Він підкреслив, наскільки важливим для людини є такий Хресний хід, а також говорив про згуртованість братів і сестер у Христі. Єпарх Бучацький подякував митрополиту Василію і всім вірянам за теплу зустріч, за можливість брати участь у цьому дійстві. З Бучацької єпархії на Хресній ході також був присутній віце-канцлер курії о. Дмитро Ненчин.

Віталій Затильний, прес-служба Бучацької єпархії       

Світлини: LUFA/ Ростислав Ковальчук

ЄПАРХ БУЧАЦЬКИЙ ВЗЯВ УЧАСТЬ У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ХРЕСНІЙ ХОДІ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User