Преосвященний владика Дмитро Григорак, ЧСВВ 13 березня зустрівся зі студентами Бучацької єпархії, котрі навчаються у папських університетах Риму. Архиєрей поспілкувався з ними на різні теми та питання, а найбільше про те, як у майбутньому студенти зможуть зреалізувати набуті знання, вміння та навички на благо Церкви.

Також владика відвідав Папську базиліку св. ап. Петра у Ватикані. Над похованням свщмч. Йосафата, архиєпископа Полоцького, нетлінне тіло якого знаходиться саме в цій базиліці, єпископ відслужив Святу Літургію. Владика помолився ще біля престолу святих рівноапостольних Володимира і Ольги.

Того ж дня, 13 березня, єпархіальна делегація, очолена Кир Дмитром, відвідала Конгрегацію для Східних Церков. Її працівник о. Ярослав Карп’як провів гостям детальний екскурс в історію та діяльність цієї церковної структури. Опісля делегація Бучацької єпархії зустрілась із секретарем Конгрегації для Східних Церков архиєпископом Чирілем Васілем.  

14 березня відбулася зустріч владики Дмитра з першим правлячим архиєреєм Бучацької єпархії Кир Іринеєм Біликом, ЧСВВ, котрий тепер є каноніком Папської базиліки Санта Марія Маджоре у Римі. Преосвященний Іриней поспілкувався з делегацією Бучацької єпархії протосинкелом о. Володимиром Заболотним та секретарем єпископа о. Володимиром Білінчуком, а також провів духовну мандрівку базилікою, яка має багату історію. До слова, тут вперше з ініціативи святих Кирила і Методія та благословення Папи була відслужена Божественна Літургія старослов’янською, яку Папа Адріан ІІ (867-872) своєю буллою «Gloria in Altissimis Deo» проголосив богослужбовою мовою, поставивши вряд з єврейською, латинською та грецькою мовами. Знаходяться у базиліці й особливі реліквії: ясла малого Ісуса, частини Чесного Хреста Господнього, тернини Христового вінця, волосинки Діви Марії та Її ікона написана євангелистом Лукою. На спогад про зустріч владика Іриней подарував владиці Дмитру та представникам курії Бучацької єпархії копію цієї ікони, а також образки блаженного Івана Павла ІІ з частинками його мощів.

Прес-служба Бучацької єпархії

ЄПИСКОП ДМИТРО ЗДІЙСНИВ ПАСТИРСЬКИЙ ВІЗИТ ДО РИМУ ТА ВАТИКАНУ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User