14 березня делегація Бучацької єпархії, очолювана єпархом Бучацьким владикою Дмитром Григораком, ЧСВВ разом з Генеральним вікарієм протоієреєм Володимиром Заболотним, особистим секретарем о. В. Білінчуком, о.-д. М.Слободяном та В. Росляком відвідала в Римі в Папській базиліці Санта Марія Маджоре першого єпископа Бучацької єпархії владику Іринея Білика, ЧСВВ, теперішнього Каноніка цієї Папської базиліки. Гості мали можливість помолитися перед автентичними яслами Дитятка-Ісуса, безцінними реліквіями Чесного Хреста Господнього і колючками з тернового вінка Господнього, фрагментами волосся Пресвятої Богородиці та Її чудотворного образу, та багатьма іншими святими реліквіями, які зберігаються в цій базиліці.

Владика Іриней познайомив гостей з України з історією цієї базиліки. Гості з України мали можливість відвідати унікальний музей базиліки та апартаменти Папи Павла V (1605.V.16 – 1621.I.28), який проживав тут  і похований у цьому місці. До речі, в цій базиліці поховані ще 7 Римських архиєреїв.

У цій Базиліці в ІХ-му столітті вперше прозвучала Божественна Літургія на старослов’янській мові. Тоді Папа Адріан ІІ (867-872) своєю буллою «Gloria in Altissimis Deo» затвердив нарівні з єврейською, грецькою і латинською мовами старослов’янську мову як Богослужбову та візантійсько-слов’янський обряд нарівні з латинським і грецьким.  Тому появі слов’янського варіанту візантійського обряду завдячуємо двом святим братам: Кирилові й Методієві, коли вони у 868 році вперше відслужили в цій базиліці Літургію старослов’янською мовою, про що свідчить меморіальна дошка словацькою і італійською мовами в баптезарії базиліки. Тепер знову, через 12 століть, ми маємо гарну нагоду служити в цій величній і уславленій Папській базиліці Божественну Літургію в українсько-візантійському обряді.

Під час тривалої зустрічі було обговорено широке коло питань, у тому числі і питання стратегії розвитку Бучацької єпархії.

Після завершення зустрічі владика Іриней подарував усій делегації копію Чудотворного образу Пресвятої Богородиці «Порятунок Народу Римського» та образки блаженного Папи Івана Павла ІІ з його реліквіями.

Джерело: www.canonic.org.ua

ДЕЛЕГАЦІЯ БУЧАЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ ВІДВІДАЛА В РИМІ ПЕРШОГО ЄПИСКОПА БУЧАЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User