В Україні пройшли Шевченківські дні. Цього року відзначили 198-ліття від дня народження духовного просвітителя і генія Тараса Шевченка та 151-у річницю від дня його смерті. У різних куточках України та в українських поселеннях за кордоном пам’ять Великого Кобзаря вшановували панахидами, мітингами та літературно-мистецькими акціями. Мітинг-реквієм відбувся вранці 10 березня і на центральному майдані Чорткова біля монументу Тарасу Шевченку. У ньому взяли участь духовенство, представники районної та міської влади, політичних та громадських організацій, різних установ, навчальних закладів і всі небайдужі до національно-духовного життя громадяни.

Чин панахиди на реквіємі очолив вікарій Бучацької єпархії отець-мітрат Іван Сеньків у співслужінні з адміністратором парафії Катедрального собору Верховних апостолів Петра і Павла о. Миколою Малим, отцем-дияконом Іваном Дуткою та духовенством місцевої православної конфесії. Відправу супроводжували співом студенти Чортківської дяківсько-катехитичної академії ім. свщмч. Григорія Хомишина.     

До чортківської громадськості з пастирським словом звернувся о. Іван Сеньків і тим, що люблять Тараса, передав благословення від єпарха Бучацького владики Дмитра Григорака, ЧСВВ, котрий зараз перебуває з робочим візитом за кордоном, запевнивши, що архиєрей молитовно також бере участь у цьому заході. У своїй промові священик апелював до присутніх: «Чому ми любимо Тараса Шевченка? Так, він справді був геній. Але ми ще любимо Тараса за те, що його доля була схожа на долю Української Греко-Католицької Церкви, яка зазнала поневолень і переслідування, але Бог її воскресив». Отець-вікарій також розповів реальні історії про любов українців до Великого Кобзаря, зокрема про вбогого батька, котрий за останні гроші купив портрет Шевченка, і про те, як сестра-монахиня просила священика молитись на Службі Божій за упокій душі поета.        

Під час мітингу-реквієму в Чорткові лунали безсмертна поезія Кобзаря та пісні на його вірші. Виступаючі з великим національним, патріотичним піднесенням говорили про безцінний внесок світоча українського народу в розбудову незалежної України та аналізували роль Тараса Шевченка у житті громадян.

Прес-служба Бучацької єпархії

ДОЛЯ ШЕВЧЕНКА – ЯК ДОЛЯ УГКЦ. ЧОРТКІВЦІ УРОЧИСТО ВШАНУВАЛИ ВЕЛИКОГО КОБЗАРЯ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User