У грудні минулого року в приміщенні консисторії Львівської митрополії відбулись Загальні Збори УБНТ (Українського Богословського Наукового Товариства). На цьому засіданні було зачитано звіти голів територіальних єпархіальних осередків про діяльність товариства за 2011 рік. Важливою проблемою, яка постала перед членами УБНТ, виявилось питання його реєстрації як юридичної одиниці. Саме тому було створено робочу групу для опрацювання стратегії розвитку УБНТ. Обговорено також механізм функціонування секцій у світлі конференції, що відбулась в УКУ. Надалі наболілими залишаються питання виходу журналу «Богословія» та видання документів попередніх конгресів богословів, що організовувало товариство. Присутнім було запропоновано канву для попереднього обговорення та початку функціонування робочої групи з опрацювання концепції розвитку УБНТ у 2012-2022 роках.

Місія товариства полягає у збереженні й розвитку надбань богословської думки УГКЦ для добра та сталого формування релігійної постави українського народу. Бажанням товариства є розбудувати ефективну і відкриту для інновацій релігійно-громадську наукову організацію, яка б формувала сучасну релігійно-етичну поставу нації.

Треба також усвідомлювати, що УБНТ не є конкурентом і своєю діяльністю не бере на себе реалізацію функцій богословських навчальних закладів, семінарій, доброчинних і просвітницьких організацій, ініціатив окремих суспільних груп чи осіб, а є організацією, котра допомагає їм у виконанні їхньої місії.

З метою обговорити робочі питання 16 лютого 2012 р. у Чорткові відбулось засідання Бучацького осередку УБНТ. На ньому був присутній Преосвященний владика Дмитро Григорак, ЧСВВ. На початку зборів голова товариства о. д-р Руслан Корнят представив діяльність за минулий рік та висловив певні сподівання і плани на наступний 2012-ий. Серед важливих питань розглянуто проблему наукової діяльності осередку, його можливості і потреби. А владика Дмитро так накреслив власне бачення праці УБНТ: брати участь у виховних та навчальних заходах, лекціях, організовувати виїзди окремих членів на парафії разом із єпархіальними комісіями, періодично дописувати до часопису «Христова скеля» та до інших регіональних видань, брати участь у церковних радіопередачах, пропагувати християнсько-етичні практики серед населення, співпрацювати з вищими навчальними закладами та залучати нових членів. Крім того, на зустрічі було представлено проект нової стратегії розвитку УБНТ до 2022 року, який наразі обговорюється в осередках. Прозвучало чимало корисних порад і зауважень, котрі візьмуться до уваги задля кращого функціонування та праці товариства на теренах нашої єпархії.

Блаженніший Любомир Гузар, на запитання журналістів РІСУ про те, що можуть запропонувати сучасні українські богослови суспільству, відповів: «Мені здається, що наше богослов’я стоїть на дуже слабкому рівні. Є багато талановитих людей, які мали нагоду вчитися, але виглядає, що вони дуже ліниві або дуже налякані... Раз вони до того готувалися, то мають працювати і бути творчими богословами» («Патріярхат».  Український слід у світовій спадщині богослов’я, 01.12.11). Тому сподіваємось, що у близькому часі наше товариство поповниться новими небайдужими богословами, які служать на теренах Бучацької єпархії і готові працювати над розвитком богословія УГКЦ у різних ділянках.

Голова Бучацького осередку УБНТ о. др. Руслан Корнят

НА ЗАСІДАННІ БУЧАЦЬКОГО ОСЕРЕДКУ УБНТ ОБГОВОРИЛИ ПРОЕКТ НОВОЇ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ТОВАРИСТВА ДО 2022 РОКУ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User