У Чорткові 23 лютого стало днем особливої уваги до молоді та її потреб. У приміщенні Управління Бучацької єпархії про молодіжні проблеми й досягнення дискутував зі священиками та молодими людьми голова Комісії у справах молоді УГКЦ о. Ростислав Пендюк. Проте спершу священик зустрівся із Правлячим архиєреєм Бучацьким Преосвященним владикою Дмитром Григораком, ЧСВВ. Під час цієї розмови було обговорено, як виконується робота з молоддю на єпархіальних теренах та які заходи тут проводяться. Відтак за круглим столом голова комісії спілкувався зі священиками, котрі відповідальні за працю з молодими людьми у деканатах Бучацької єпархії та найбільш активні в цій сфері. Цю зустріч із духовенством розпочав владика Дмитро, котрий наголосив, що «молодь – це майбутнє наших родин, нашої Церкви». Тому з нею потрібно працювати активно і всіляко заохочувати, а відповідальними за роботу з молоддю на парафії, за словами єпископа, повинен бути, перш за все, священик. Далі священики розмовляли про те, що їм найбільше перешкоджає у цій роботі, однак водночас і ділились певними здобутками та обмінювались досвідом. Спільно всі шукали розв’язання гострих суспільних питань, які нині віддаляють молодь від християнських ідеалів, та дійшли висновку, що за будь-яких обставин молодь повинна бути діяльною, але для цього треба сприяти молодій людині, дозволити їй вийти поза рамки та стереотипи. Отець Ростислав у своєму виступі кілька разів акцентував, що молоді люди потребують уваги, прагнуть, щоб до їх потреб постійно прислухались, а ще, сказав священик, «молодь шукає спільноти», тому важливим компонентом справді «живої» парафії мають стати молодіжні згуртування та організації.

Після зустрічі з духовенством о. Ростислав Пендюк спілкувався із молоддю єпархії. Кожна молодіжна організація та спільнота презентували тут свою діяльність, реалізовані проекти, ділились своїм баченням ролі молодої людини у житті Церкви, держави та суспільства. А завітали на цю зустріч представники УМХ, ТУСК «Обнова», спільноти «Еммануїл» та багатьох інших організацій з Чорткова, Копичинців, Хоросткова, Скали-Подільської та інших місцевостей. Також були присутні студенти Чортківської дяківсько-катехитичної академії ім. свщмч. Григорія Хомишина та світських навчальних закладів міста.

Як розповіла член чортківської «Обнови» Тетяна Савіцька, нині молодь живе цікавим, різнобарвним і, найголовніше, активним життям. У Бучацькій єпархії молоді люди, до прикладу, можуть взяти участь у велопрощі до Зарваниці, долучитись до служіння у студентських гуртожитках, допомогти потребуючим та опущеним. Тетяна ділиться, що в їхньому товаристві майбутні педагоги, а нині поки що студентки Чортківського педучилища, на волонтерських засадах працюють з дітьми з неблагополучних сімей і допомагають їм у навчанні.

Голова Комісії у справах молоді Бучацької єпархії о. Ігор Середа запевнив, що у 2012 році молодь справді буде чим зацікавити. Для її духовних та відпочинкових потреб зорганізують так звані оази і табори у мальовничих місцях, проводитимуть молодіжні реколекції. Такі проекти стали вже традиційними. Так, минулого року Комісія у справах молоді Бучацької єпархії спільно з Євангелізаційною комісією з великим успіхом провела єпархіальний табір під гаслом «Тіло – храм Святого Духа» неподалік відомого Нирківського водоспаду.

Прес-служба Бучацької єпархії

ГОЛОВА КОМІСІЇ У СПРАВАХ МОЛОДІ УГКЦ СЛУХАВ, ЧИМ НИНІ ЖИВЕ МОЛОДЬ БУЧАЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User