У митрополіях УГКЦ офіційно презентують масштабну подію – проголошення 2012 року Роком мирян. Представлення цієї події відбулося 22 лютого і в Тернопільсько-Зборівській митрополії, а місцем заходу послужив Марійський духовний центр у Зарваниці. Відкривав зустріч молитвою та благословенням Правлячий архиєрей Бучацької єпархії Преосвященний владика Дмитро Григорак, ЧСВВ.

Голова Патріаршої комісії у справах мирян Юрій Підлісний на початку заходу зауважив, що на цій зустрічі зібралось багато людей. Утім, у ній взяли участь не лише звичайні миряни та представники мирянських організацій, а й священики: голови різних єпархіальних комісій, рухів, духівники спільнот, отці-декани, працівники Курії та Комісії у справах мирян Тернопільсько-Зборівської архиєпархії та Бучацької єпархії.

У своїй доповіді п. Юрій підкреслив, що у 2012 році про мирянську спільноту та її діяльність будуть говорити чимало та й заходів запланували велику кількість. Однак головне завдання цього Року, каже голова Патріаршої комісії, – «не просто говорити про мирян, а говорити в контексті творення живої парохії». Отож важливими чинниками тут мають стати солідарність усіх мирянських організацій, спільнот, що діють у єпархіях, деканатах, на парафіях, їхня популяризація, спільна участь у мирянській прощі, проведення тематичних заходів. А от засоби, за допомогою яких ефективно можна доносити мирянську тематику, будуть традиційні: читання і роздумування над Святим Письмом, розгляд церковних документів, знайомство із «Життям святих» та подвигами блаженних новомучеників. Вірянам УГКЦ та всім охочим християнам мирянські питання планують роз’яснювати також у формі аудіо- та відеолекцій, які з’являться у відповідних ЗМІ. У Тернопільсько-Зборівській митрополії послухати ці матеріали можна буде на християнському радіо «Світанок».

Серед заходів у Році мирян передбачено проведення конкурсу під назвою «Жива парохія очима мирянина». Його положення вже розроблене, а тому всіх охочих запрошують до участі. У своїх роботах конкурсантам треба буде описати, як має виглядати жива, ідеальна парафія і яка роль мирянина в цій парафії. Організатори переконані, що ця тематика зацікавить багатьох, і тому конкурс матимете успіх. Найкращі п’ять робіт будуть відзначені цінними нагородами. Однак учасникам конкурсу не обов’язково створювати уявну модель парафії. Вони можуть описати будь-яку реальну парафію, яка функціонує, на їх розсуд, плідно й гармонійно.

Всі заходи, які сподіваються успішно втілити в життя у 2012 році, мають кінцеву мету – сформувати зрілого мирянина, котрий разом із Христом може протистояти болючим і жорстким викликами сучасності: корупції, залежності від поганих звичок, дітовбивству в лоні матері тощо. Проте на зустрічі до мирян та священиків звернулись із пропозиціями організовувати й інші заходи з нагоди Року Святих Таїнств та Року Патріарха Йосифа Сліпого.

Перед присутніми на офіційному відкритті Року мирян виступив і Преосвященний владика Дмитро. Єпископ розповів, що в житті та громадській активності мирян провідну роль відіграє також і священик, котрий молитовно опікується паствою, але і миряни повинні звертатись до священика за допомогою. Владика Дмитро запропонував мирянам і духовенству шукати хороших лідерів мирянського руху і «творити на парафії атмосферу родини і довіри». Така активна родинна парафія, за словами архиєрея, існує в італійському місті Капуа. Бучацьку єпархію з цією парафією пов’язують тісні партнерські зв’язки. Одною з найважливіших тез, які прозвучали у виступі владики, були і слова: Настав час мирян вводити ідеали християнства у всі сфери суспільного життя».

Після доповідей та обговорення різноманітних мирянських питань у підземній церкві Зарваницького собору було відправлено Молебень до Пресвятої Богородиці, після якого Преосвященний Дмитро уділив присутнім архиєрейське благословення та подякував за участь у зустрічі.  

Віталій Затильний, прес-служба Бучацької єпархії

«НАСТАВ ЧАС МИРЯН ВВОДИТИ ІДЕАЛИ ХРИСТИЯНСТВА У ВСІ СФЕРИ СУСПІЛЬНОГО ЖИТТЯ», – ВЛАДИКА ДМИТРО НА ВІДКРИТТІ Р https://buchacheparchy.org.ua/ Super User