Як відомо, вода є безцінним багатством для кожної людини і джерелом життя на землі. Пригадаймо, як часто згадується і якою знаковою силою вона є у книзі всіх часів і народів – Біблії. Вода є благодаттю для кожного християнина протягом усього життя – від народження і до смерті. Благодаттю для людини є і величний празник освячення води – Святе Богоявлення Господнє, коли вся природа землі і люди внутрішньо відновлюються, оживають їхні сили, скроплені святою водою цього неповторного, чудового свята.

Україна багата на прісну воду, і кожне добування води чи побудова криниці завжди були і є в нашому народі особливою подією. Хоч тепер зимова пора року, та мені пригадалося останнє літо, а саме Всеукраїнський фестиваль лемківської культури, який щорічно проводиться у м. Монастириська. Він характеризувався саме такою подією – освяченням новозбудованої криниці у фестивальному заповіднику. Я переконана, що ця криничка буде не тільки спогадом для старшого покоління депортованих про чудесні річки, потоки, потічки рідною краю, а й стане символом єднання всіх галичан, місцем зустрічі старих і нових друзів та молоді.

Користуючись нагодою, Бучацька районна організація «Лемківщина» щиро дякує єпископу Дмитру Григораку, ЧСВВ, який щиро, з великим теплом душі разом із численними священиками вітав учасників та гостей фестивалю у день відкриття, а на другий день після Св. Літургії освятив новозбудовану криницю і виголосив чудову проповідь. Від імені всіх учасників фестивалю з Бучаччини щиро вітаємо нашого владику з уведенням у сан єпископа та бажаємо йому здоров’я, витривалості й освячуючої ласки від Всевишнього.

Також в особливий спосіб дякуємо за участь у Святій Літургії та в освяченні «кринички єдності» ігумену Бучацького монастиря отців Василіян ієромонаху Макарію Солюку, ЧСВВ та всім отцям, що були на цьому хвилюючому дійстві. Щиро дякуємо, що своєю присутністю на фестивалі Ви вшанували лемківську спільноту, одну з найколоритніших серед західноукраїнських етносів.

Безперечно, новозбудована криничка, освячена потужними словами молитви й окроплена свяченою водою, буде служити кожному гостеві та учасникові наших свят, кожній людині, що приїжджатиме до нас. Нехай вода її, зігріта теплом сердець різних поколінь, з ласки нашого Господа Ісуса завжди буде цілющою і солодкою, чистою і святою.

Ніна Оленяк, голова товариства «Лемківщина» (м. Бучач)

БЛАГОДАТНИЙ ЗНАК ЖИТТЯ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User