На одній зі сторінок української історії назавжди закарбувалась важлива, особливо для Чортківщини, дата – 26 січня 2012 р. Цього дня на фасаді Чортківського вищого педагогічного училища ім. О. Барвінського урочисто відслонили й освятили меморіальну дошку, яка свідчить про те, що тут, на будинку навчального закладу, в буремні часи радянського режиму, в ніч з 21 на 22 січня 1973 р., активісти Росохацької патріотичної спільноти на чолі з Володимиром Мармусом встановили жовто-блакитний прапор і політичні прокламації з нагоди 55-ї річниці проголошення незалежності УНР. Водночас такий відважний учинок, за котрий можна було поплатитись життям, став відповіддю на діяльність тоталітарного радянського режиму, що нищив усе святе й сокровенне.

Першим до присутніх на святі звернувся один з ініціаторів створення меморіальної дошки – Володимир Мармус, відомий у нашому краї громадський діяч, політв’язень та репресований. Він розповів, що не всі патріоти, котрі в 1973-му не побоялись вивісити український стяг, присутні на урочистості в силу поважних причин. Однак тих, що прийшли, громадський діяч запросив стати поряд із собою і «показатись громадськості». Також п. Володимир подякував усім присутнім за увагу до цієї події, оскільки той відважний учинок звитяжних молодих українців багато-чого важив у справі здобуття незалежності України.    

Після відслонення дошки відбувся Чин освячення пам’ятного знаку, який очолив Єпарх Бучацький – Преосвященний владика Дмитро Григорак, ЧСВВ. Із владикою співслужили отець-декан міста Чорткова та священики, що працюють в управлінні Бучацької єпархії. В освяченні взяв участь і священик православної конфесії. Після освячення єпископ Бучацький звернувся до громадськості й закликав проаналізувати подвиг українських героїв, котрі, здавалось, неможливе зробили реальним. Також владика наголосив, що в Чортківському педучилищі навчаються майбутні педагоги, а тому варто, аби вони виховували своїх учнів на прикладі життя й волелюбності росохацьких патріотів.

Серед присутніх на відкритті меморіальної дошки були голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда, представники місцевої районної та міської рад, активісти громадських національно-патріотичних організацій, дирекція, викладацький склад і студентство педучилища, творча інтелігенція, небайдужі до історії нашого народу мешканці Чорткова.

Після урочистої частини свято продовжилось в актовій залі навчального закладу, де гостей чекала мистецька програма і презентація нової історико-документальної книги Володимира Мармуса.

Прес-служба Бучацької єпархії

 

У ЧОРТКОВІ ОСВЯТИЛИ ДОШКУ ПАМ’ЯТІ ПРО ВІДЧАЙДУШНИЙ ПОДВИГ УКРАЇНСЬКИХ ПАТРІОТІВ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User