Різдво Христове – це не лише 7 січня, а кожен день Різдвяного періоду, коли люди вітаються словами «Христос Рождається!», засвідчуючи цим, що містерійний прихід Божого Сина на Землю триває. Саме тому і Новий рік за старим стилем асоціюється з новонародженим Ісусом, Котрий проходить обряд обрізання за єврейським законом. Так, 14 січня у Києві відбулася урочиста Різдвяна зустріч – Просфора та коляда з Патріархом. Такий захід проводився не вперше. Цьогорічними його учасниками були Блаженніший Святослав Шевчук, Глава й Отець УГКЦ, Архиєпископ Любомир Гузар, Апостольський нунцій в Україні Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, владики нашої Церкви, священики, богопосвячені особи, миряни з різних куточків України і навіть іноземних країн. Серед мирян було багато творчої інтелігенції, науковців, представників найвищих органів влади. Поколядувати з Патріархом та скласти пожертви на будівництво головного собору УГКЦ приїхали і представники Бучацької єпархії, зокрема з Чорткова та Хоросткова. І особливо впадала у вічі серед учасників святкувань велика кількість вишиванок, які наче стали атрибутами цієї Різдвяної зустрічі.

Розпочалося свято з відвідин Патріаршого собору Воскресіння Господнього, а також адміністративних приміщень, які ще на стадії спорудження. Однак, споглядаючи на величний собор, складається враження, наче він уже довершений, адже у ньому відбуваються Богослужіння, сюди часто приходять люди і милуються величністю та грацією храму. Варто зауважити, що у вечірню та нічну пору Воскресенський собор виглядає ще чарівніше, адже його підсвічують ліхтарі, а тому він помітний з різних частин Києва. Утім, присутні на святі самостійно, неозброєним оком побачили, чого ще тут бракує, а тому й переконались, що коштів, особливо на внутрішні роботи, ще потрібно чимало. Їх збір триває вже кілька років по-різному. З цією метою проводились благодійні концерти. Усі бажаючі могли і далі можуть жертвувати на цю потребу фінансові ресурси. На греко-католицьких парафіях миряни складали свої пожертви й отримували «цеглинки», з котрих, власне, і складається наша центральна українська святиня. Цього року на собор навіть у церквах колядували. Під час колядування з Патріархом Святославом присутні теж мали нагоду скласти свої пожертви, щоб будівництво собору завершилось якнайшвидше і повністю.    

Після відвідин собору свято продовжилось у Міжнародному виставковому центрі, де і ділились просфорою та колядували. Першим виступив Предстоятель УГКЦ Патріарх Святослав. У своїй промові архиєрей розповів, що ділитись хлібом-просфорою означає наповнити себе Богом, життям та єдністю. Також Блаженніший Святослав висловив усім подяку і за солідарність, і за жертовність: «Хочу щиро подякувати всім, хто прибув на цю родинну просфору, щоб поділитися тим спільним хлібом. Особливо хочу подякувати всім жертводавцям, які підтримували і підтримують будівництво нашого Патріаршого собору». «Цей всенародний храм, – говорив далі Патріарх, – є видимим символом єдності нашого народу, який розпорошений по різних континентах, але має єдине серце, єдину душу, єдиного Главу і Батька».

Після виступу Патріарха всі помолитись, а далі відбувся довгоочікуваний обряд ділення просфорою, яка дісталась кожному з-поміж чисельного зібрання. До гостей звернувся і попередній Глава УГКЦ Блаженніший Любомир Гузар, котрий розповів, що традиція цієї Просфори вже не нова, і стала вона способом висловити подяку всім жертводавцям, показати їм, як триває будівництво собору. Крім цього, не менш важливим є спільно, всією великою українською родиною поколядувати та побажати один одному всіх благ. Також Блаженніший Любомир розповів присутнім цікаву історію, заохотивши складати пожертви на завершення будівництва собору.   

Опісля тривала насичена концертна програма з виступами хорів, ансамблів, солістів-вокалістів, котрі виконували колядки. Не обійшлося свято і без цікавого вертепного дійства. Патріарха та всіх присутніх тішила теж коляда чоловічого вокального ансамблю з Хоросткова, який разом із о. Петром Панасюком, сотрудником місцевої греко-католицької парафії, презентував себе як колоритна музична спільнота. За словами колядників, для них було великою честю представляти на Просфорі Бучацьку єпархію і привітати Блаженнішого Святослава та всіх гостей гарною, мелодійною подільською колядою. Хоростківські колядники й о. Петро передали Блаженнішому Святославу подарунок від владики Дмитра, Єпископа Бучацького, яким була старовинна ікона св. Миколая.          

Без сумніву, кожен із присутніх на цьому святі випромінював особливе душевне світло й радість від зустрічі з Господом та своїми ближніми, зокрема з Блаженнішим Святославом. А от тією абстрактною, духовною просфорою, яка закарбувалась у пам’яті й запала глибоко у серце, можна справді ділитись із людьми роками …

Із зустрічі з Києва просфорою ділиться Віталій Затильний

ЯК БУЧАЦЬКА ЄПАРХІЯ З ПАТРІАРХОМ КОЛЯДУВАЛА … https://buchacheparchy.org.ua/ Super User