Бучацька єпархія відтепер є частиною нової Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ, урочисте проголошення якої відбулося 22 грудня, у свято Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці в Катедральному соборі Тернополя. Божественну Святу Літургію та Чин уведення на митрополичий престол владики Василія Семенюка очолив Глава й Отець УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук у співслужінні з Архиєреями Синоду Єпископів УГКЦ, високими представниками Римо-Католицької Церкви, Православних Церков, Апостольським нунцієм в Україні та численним духовенством з різних куточків нашої держави та закордоння. Розділити свято створення Митрополії прибули багато богопосвячених осіб, представників різних рівнів влади та миряни, котрі заповнили площу перед катедрою.

Більшість Архиєреїв, у тому числі й Блаженніший Святослав, були вдягнені у блакитні ризи, колір яких асоціюється із Непорочним Зачаттям Пресвятої Богородиці. У своїй проповіді Предстоятель УГКЦ якраз і розповів про значення свята Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії, закликав наслідувати Діву Марію, оновлювати власне духовне життя, життя свого народу та своєї країни. Блаженніший Святослав наголосив, що Пресвята Богородиця сприймає нову митрополію як «дуже важливий центр відродження людини й українського народу». Також він подякував нововисвяченому Митрополиту та Архиєпископу Василію за його священиче покликання та за дар вірності Христовій Церкві. 

Під час урочистостей було зачитано Декрет про створення Тернопільсько-Зборівської митрополії. До неї тепер належать престоли Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, Бучацької єпархії, а також входить територія Хмельницької області, де поки що розвивається УГКЦ. Тернопільсько-Зборівська митрополія стала третьою митрополією, яку проголосив цього року Блаженніший Святослав. У структурі нашої Церкви вже діють нещодавно створені Львівська та Івано-Франківська митрополії. Створення цих трьох митрополій є важливою рушійною силою у справі здобуття Патріархату, якого наразі не має УГКЦ. Патріархат нашої Церкви був заповітною мрією блаженної пам’яті Патріарха Йосифа Сліпого, нашого краянина, уродженця с. Заздрість на Теребовлянщині, наголосив у своєму виступі Митрополит та Архиєпископ Тернопільсько-Зборівський. Нині у складі УГКЦ уже є сім митрополій, які функціонують на території України та інших країн.

У новій митрополії має пожвавитись співпраця у різних напрямах між Тернопільсько-Зборівською архиєпархією та Бучацькою єпархією. Митрополит Василій висловив надії на плідну співпрацю з Єпархом Бучацьким Преосвященним владикою Дмитром Григораком, ЧСВВ, а також з єпархіальними інституціями, адже, за словами нововисвяченого Митрополита, «Митрополія існує на те, аби у спільноті помножувати свою духовну силу».

Прес-служба Бучацької єпархії

В УГКЦ СТВОРЕНА ТЕРНОПІЛЬСЬКО-ЗБОРІВСЬКА МИТРОПОЛІЯ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User