Багато святих є у нашому народі: святителі, преподобні, мученики, ісповідники. Однак найбільш знаним та почитаним не лише в Україні, але й за кордоном є святий священномученик Йосафат Кунцевич, ЧСВВ, Архиєпископ Полоцький. Святий Йосафат – це мученик за єдність Церкви Христової. Девізом його життя були слова: «Щоб усі були одно». Для цього він жив, молився, а також жертвував Богові всі терпіння й невигоди свого життя. Найбільшою жертвою, яку склав на Божий вівтар український святий, була його мученицька смерть за єдність зі святим Апостольським Престолом 12 листопада 1623 року. Ця жертва не залишилася непомітною, тому що вже 1647 року Йосафата Кунцевича проголошено блаженним, а 1867 року – першим святим Унійної Київської Церкви. Ми, його нащадки, сини і дочки українського народу, вірні діти УГКЦ, вшановуємо нашого брата і дякуємо Богові за дар такого великого святого для нашої Церкви й народу.

Парафіяни монастирської резиденції Преображення Господнього отців Василіян у місті Чорткові в особливий спосіб вшановували торжество святого священномученика Йосафата. Три дні поспіль вони молилися Молебень і вервицю до святого перед його мощами. У вечірню пору 24 листопада 2011 року Божого розпочалися святкування із Великої Вечірні з Литією, опісля відслужилася Божественна Літургія і закінчення триднівки. Наступного дня, 25 листопада, святкування продовжились Великою Утренею, урочистою Божественною Літургією, яку відслужив намісник монастирської резиденції о. Йосафат Вороцянка, ЧСВВ. Після Літургії відбулося посвячення ікони з мощами священномученика Йосафата, автором якої є відомий художник Чортківщини п. Степан Шевчук. Ікона намальована завдяки сприянню і підтримці п. Михайла Батрина, парафіянина церкви Преображення Господнього. Далі під спів церковних пісень були похід з іконою довкола церкви і благословення вірних мощами великого подвижника. Завершились святкування мируванням усіх присутніх і многоліттям.

Відтепер ікона з мощами і надалі зберігатиметься у монастирській церкві Преображення Господнього оо. Василіян. Вона виставлятиметься для вшанування вірними. Кожен бажаючий може прийти і помолитись перед мощами святого, а також попросити у нього помочі і заступництва. Тож нехай святий Йосафат оберігає наш народ, вимолюючи у Бога єдності для нього. Хай життя і жертва мученика дадуть почин для появи нових ревних працівників у Божому винограднику.

«Святий наш отче Йосафате, моли Бога за нас!»

Настоятель та парафіяни храму

«ВЕЛИЧАЄМО ТЕБЕ, СВЯЩЕННОМУЧЕНИКУ ХРИСТОВИЙ ЙОСАФАТЕ!» https://buchacheparchy.org.ua/ Super User